Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silaža
  • 07.08.2013.

Izvucite najbolje od kukuruzne silaže!

U cilju smanjenja energetskih gubitaka, potrebno je zaštiti silažu.

  • 1.090
  • 93
  • 0

Vremenski ekstremi prošlih mjeseci od hladnog travnja, vlažnog svibnja i visokih temperatura i bez kiša u srpnju odrazili su se i na kukuruzne biljke. Iako regionalnih razlika ima (rani hibridi također čine razliku) u prosjeku se procjenjuje loši urod kukuruza u kvaliteti i kvantiteti sa naglaskom na značajno smanjenje priroda-osnove hranidbe tj. njezinog energetskog dijela.
Naputak je silirati što prije i to:

  • Kukuruz oštećen tučom se mora neodgodivo posilirati
  • Parcele jako pogođene sušom, bez šanse za oporavak, ODMAH u siliranje
  • Kukuruz koji će se oporaviti nakon kiše vjerojatno neće dovoljno razviti klip. Takva masa za siliranje biti će bogata šećerom a siromašna škrobom i na taj način energetski slabija.
  • Kukuruz će zbog preživljenih snažnih stresova u različitim fazama razvoja biti opterećen visokim brojem kvasaca i plijesni i time još jače izložen problemu naknadnog zagrijavanja. Mikotoksini!
Suhi kukuruz
Utjecaj sušnih uvjeta na kukuruz

Zbog smanjenja priroda i svega gore navedenog još je značajnije smanjiti gubitke do hranidbenog stola pravilnim konzerviranjem. Upotreba BONSILAGE MAIS je naročito u ovakvim uvjetima urgentna i neophodna.

Zašto? Molimo da pripazite na sastave silažnih inokulanata.

Često su u ponudi samo homofermentativni sojevi (za pretvaranje šećera u mliječnu kiselinu) koji ne doprinose već zbog neefikasnosti čine financijsku štetu (moglo je i bez njih, idu u još veći minus). Aktualna istraživanja dr. Nussbauma, LVA Auelendorf (Njemačka) potvrđuju da se upotrebom samo takvih (homofermentativnih ) sojeva gubici metana značajno povećavaju (sa posebnim korištenjem hranjiva i stvaranjem metanskih spojeva).

istraživanje
Istraživanje dr. Nussbauma

U prilogu je 17,8% gubitka metana kod netretirane (bez inokulanata) silaže kukuruza kada su pribrojeni i gubici aerobnog vrenja (AEST). Homofermentativni sojevi (srednja kolona) načinili su veću štetu jer uopće nisu osigurali masu od naknadnog vrenja. Masa se zagrijava naknadno i pod folijom i nakon otvaranja.

STOP energetskim gubicima, zaštitite kukuruznu silažu!

Vaš Schaumann!


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Silaža Kukuruz Stočarstvo Bonsilage Mais Siliranje Inokulanti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]