Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meso hrvatskih farmi
  • 08.12.2021. 09:00
  • Istarska, Pazin

Izvorne je pasmine potrebno jače afirmirati kroz proizvodnju domaće hrane

Suhomesnati proizvodi na bazi mesa istarskih autohtonih pasmina koje proizvodi Agencija za ruralni razvoj Istre nosit će oznaku Meso hrvatskih farmi, dogovoreno je na radnom sastanku čelnih ljudi HAPIH-a i AZRRI-a.

Foto: Elvis Morina
  • 210
  • 94
  • 4

Imajući na umu činjenicu da je izvorne pasmine potrebno jače afirmirati kroz proizvodnju domaće hrane i oplemenjivanje turističke ponude tradicijskim gastronomskim specijalitetima, suhomesnati proizvodi na bazi mesa istarskih autohtonih pasmina koje proizvodi Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) nosit će oznaku Meso hrvatskih farmi. 

Dogovorili su to djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), AZRRI-a i Istarske županije na radnom sastanku u Pazinu vezanom uz očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja kao dijela genetskog i kulturološkog naslijeđa, te njihovu gospodarsku evaluaciju, afirmaciju i promociju.

Izražena je i spremnost na daljnji razvoj suradnje i zajedničkog djelovanja na unaprjeđenju uzgoja izvornih pasmina "in situ" kao i primjenu najnovijih znanstvenih dostignuća u očuvanju genetske varijabilnosti, objavio je HAPIH na svojoj stranici.

Revitalizacija uzgoja istarske koze

Naime, djelatnici tih dvaju agencija su tijekom svog boravka u Istri obišli uzgajivače i proizvođače. Na farmi Davida Torenta dobili su uvid u uzgoj istarske koze čija je uzgojna populacija jako malena i poduzete su aktivnosti njene revitalizacije.

Na području općine Sveti Petar u Šumi djeluje veći broj proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda. Problemi koji muče proizvođače i aktivnosti koje će potencijalno pomoći pri njihovom rješavanju razmatrani su u pršutani Jelenić i na OPG-u Franjul, koji su ujedno izrazili spremnost da njihovi suhomesnati proizvodi nose oznaku Meso hrvatskih farmi.

Također je organiziran i posjet prvoj hrvatskoj Kući od kobasica koja se nalazi u Svetom Petru u Šumi. Dr.sc. Mario Bratulić, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede koji je ujedno načelnik općine je bio domaćin pri obilasku ovog muzejsko-galerijskog prostora namijenjenog za prezentaciju priče o kobasicama i ostalim tradicionalnim proizvodima.

U muzeju se na panelima o kobasicama može više doznati o značaju kobasica u istarskoj tradiciji, a predstavljeni su i razni začini, alati, oprema i mnogi interesantni detalji vezani uz proizvodnju kobasica. "To je idealno mjesto za održavanje tematskih radionica i manjih kongresa o istarskim izvornim pasminama i tradicionalnim proizvodima s ciljem njihove zaštite, promocije ali i turističke valorizacije", zaključuju iz HAPIH-a.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Meso hrvatskih farmi Radni sastanak Istarska koza HAPIH Suhomesnati proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]