Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemijski proljev svinja
  • 05.02.2019. 09:00

Istok Hrvatske pozitivan na virus epidemijskog proljeva svinja

Bolest epidemijskog proljeva svinja se klinički očituje akutnim proljevom, povraćanjem, dehidracijom i visokim mortalitetom u sisajuće prasadi. Koliko su svinje u istočnoj Hrvatskoj izložene ovakvom virusu?

Foto: Bigstockphoto/jimbophotoart
  • 2.500
  • 213
  • 0

Centar za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu proveo je, u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom, pilot projekt Epidemijski proljev svinja: proširenost bolesti i genomika izolata. Rezultati ovog projekta iznimno su značajni jer proširuju spoznaje o pojavnosti izloženosti virusu epidemijskog proljeva svinja (EPS), ne samo u Osječko-baranjskoj, nego i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Rezultati genomike potvrdili su da prvi dokazani izolat u RH pripada skupini INDEL virusa EPS.

Što je Epidemijski proljev svinja?

EPS iznimno je kontagiozna zarazna bolest svinja uzrokovana virusom iz porodice Coronaviridae (rod Alphacoronavirus). Bolest se klinički očituje akutnim proljevom, povraćanjem, dehidracijom i visokim mortalitetom u sisajuće prasadi. U nekim slučajevima morbiditet i mortalitet mogu dosegnuti i 100 %, iako se najviši mortalitet obično javlja kod sisajuće prasadi do 10 dana starosti. S obzirom na to da je genotip virusa epidemijskog proljeva svinja jedan od najbitnijih čimbenika kod procjene tijeka bolesti i konačne štete u proizvodnji, iznimno je važno pristupiti utvrđivanju slijeda nukleotida postupkom sekvenciranja "S" dijela genoma ili cijelog genoma virusa.

Uzorkovano 266 svinja

Kako bi se utvrdila prisutnost protutijela u domaćih svinja s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, prikupljeno je ukupno 266 uzoraka krvi svinja podrijetlom iz 39 različitih uzgoja (8 velikih farmskih uzgoja i 31 malih dvorišnih uzgoja). Uzorci krvi domaćih svinja bili su uzorkovani od krmača (N=185) i tovljenika (N=81). Krmače su bile podrijetlom iz 35 uzgoja (pet farmskih i 30 dvorišnih uzgoja), tovljenici iz tri uzgoja (dva farmska i jedan dvorišni uzgoj), a jedan farmski uzgoj imao je zastupljene obje kategorije svinja.

vd
U nekim slučajevima, kod zaraze morbiditet i mortalitet mogu dosegnuti i 100 % (foto: Pixabay/chutinwai)

U svrhu utvrđivanja genomike prvog izolata virusa EPS u Republike Hrvatske, korišten je arhivski uzorak fecesa domaće svinje, koji je molekularnim metodama (RT-PCR u stvarnom vremenu) polučio pozitivan rezultat na prisutnost genoma virusa epidemijskog proljeva svinja u travnju 2016. godine.

Uvoz svinja je glavni rizik od unosa bolesti

Rezultati serološkog pretraživanja ukazuju na doticaj s virusom EPS, ne samo u Osječko-baranjskoj, već i u Vukovarsko-srijemskoj Županiji. Serološki pozitivne krmače identificirane su samo u velikim farmskim uzgojima, što se može obrazložiti intenzivnijim prometom, ali i uvozom novih jedinki, koje ujedno predstavljaju i glavni rizik od unosa bolesti. Iako se u velikim farmskim uzgojima očekuje izrazito visoka razina biosigurnosnih mjera, izloženost svinja virusu EPS u tim uzgojima ukazuje na propuste u pravilnoj i redovitoj primjeni istih. Rezultati genomike na arhivskom uzorku fecesa iz 2016. godine utvrdili su da prvi dokazani izolat u RH pripada skupini INDEL virusa EPS. Rezultati dobiveni provedbom ovog projekta značajni su jer proširuju saznanja o pojavnosti ove bolesti u najistočnijim županijama Republike Hrvatske, ali i o važnosti za hrvatsko svinjogojstvo u cjelini jer će biti važno polazište za procjenu rizika od pojave EPS-a i u ostatku zemlje.

Cjelokupno Znanstveno izvješće pročitajte ovdje. Napomena: Dokument je donesen i usvojen krajem prosinca 2018. godine, kada je Centar za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu djelovao kao Hrvatska agencija za hranu.


Izvori

Hrvatska agencija za hranu HAH


Tagovi

Proljev svinja Centar za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Zaraza Bolest

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]