Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povezivanje proizvođača
  • 29.04.2016. 14:30

Istarski pršut baš kao i slavonska hobotnica?

Istarski proizvođači od slavonskih bi proizvođača otkupljivali svinjski but za proizvodnju zaštićenog istarskog pršuta, po cijeni od 35 kuna za kilogram.

Foto: Rajko Polić/Zeleni list
  • 2.366
  • 112
  • 0

Veliki broj slavonskih proizvođača iz sektora koji odavno tone, svinjogojstva, došli su nedavno u Otok čuti nudi li istarska ideja spas za njihovu proizvodnju. Istarski proizvođači od slavonskih bi proizvođača otkupljivali svinjski but za proizvodnju zaštićenog istarskog pršuta.

Milan Antolović, pročelnik UO za poljoprivredu Istarske županije ističe: "Nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede, nakon što nam da smjernice na koji način najkvalitetnije organizirati proizvođačku organizaciju, da ćemo to u narednih mjesec dana i učiniti. Cilj je povezati uzgajivače svinja i prerađivače na tragu proizvodnje autohtonih proizvoda, da budu linijski povezani".

Svinjogojci moraju ispuniti određene kriterije

Proizvođači bi morali ispunjavati određene kriterije, među ostalim to da cijelo leglo mora biti umatičeno u HPA, pasminska struktura mora biti takva da nema pietrena unutra, sve ostale pasminske strukture odgovaraju. Valja istaknuti da odgovara i crna slavonska svinja.

Svinja treba biti stara najmanje devet mjeseci, treba biti teška najmanje 160 kilograma kod klanja, gornja težina nije ograničena. But mora biti najmanje 13 kilograma težak, da bi u konačnici pršut bio težak sedam kilograma.

No, što s ostatkom, mučilo je svinjogojce. "Resto treba rješavati u hodu. To je zajednički interes proizvođačkih organizacija", istaknuo je Antolović.

Povećao proizvodnju sa 700 na 3.000 komada

Vlado Ferbežar, proizvođač, ističe: "Njih zanima but, njih ne zanima svinja. Na nama je sada koji to možemo dati. Moramo imati ili preradu, ili neku prodaju".

Ferbežar je jedan od većih proizvođača kulena, koji je slavonsko-istarsku suradnju započeo još prošle godine. "Prošle godine sam imao oko 700 zaštićenih komada, ovu godinu sam popeo na 3.000. U izradi sam projekta EU fondova, nadam se da će ove godine biti gotovo. Planiram povećati kapacitete na nekih 40 tona godišnje samo kulena, plus sve ostalo", ističe Ferbežar.

I dok nekima istarski pršut slavonskih svinja zvuči isto kao slavonska hobotnica iz Jadrana, dio slavonskih proizvođača kaže: zašto ne? S obzirom na stanje u hrvatskom svinjogojstvu, ovo je prilika koja se ne bi smjela propustiti.

Cijena koju Istrani nude je 35 kuna po kilogramu. Inicijatori proizvođačkih organizacija nadaju se povoljnom kreditiranju putem HBOR-a.

Nakon sastanka, osmero je proizvođača potpisalo pristupnicu za pristupanje proizvođačkoj organizaciji.

Foto: Rajko Polić/Zeleni list


Tagovi

Svinjogojci Pršut Svinje Proizvođači Istra


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P