Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Maglajić
  • 15.04.2021. 08:00
  • Požeško-slavonska, Podgorje

Irena, očeva desna ruka, vješto obavlja i najteže poslove na obiteljskoj farmi sa 6.000 tovljenika

Kako sam, dok sam još bila u pelenama, vrijeme provodila među praščićima, logičan slijed je da sam sada postala aktivno uključena u sve poslove našeg OPG-a, kaže Irena Maglajić.

Foto: Album Irene Maglajić
  • 11.261
  • 3.890
  • 0

Za razliku od većine mladih koji napuštaju Slavoniju, jer budućnost vide isključivo u velikim gradovima, Irena Maglajić stvari postavlja potpuno drugačije - prednost daje životu na selu, domaćoj hrani, druženju s prirodom i životinjama. Iskusna je planinarka koja je, iako joj je tek 25, već do sada "zavirila u svaki hrvatski park prirode i uspela se na svaki vrh".

"Volim selo, toplu ruralnu atmosferu, u kojoj svaki dan započinje udisanjem svježeg zraka, punim plućima. Volim našu, domaću hranu, svježe pečen domaći kruh i delicije spravljene po recepturama naših baka i djedova", kaže mlada Požežanka koja, dok većina njenih vršnjaka preferira noćne izlaske po klubovima i kafićima, u tome ne vidim ništa zanimljivo, pa umjesto na kavu, radije ode na piknik u prirodu, a umjesto vježbanja u teretani, ide na trčanje po obližnjim šumskim stazama i livadama. Kada god ima slobodnog vremena planinari po Velebitu i Dinari.

"Obožavam životinje svih vrsta i njihovo mi je društvo često draže nego društvo ljudi“, priča nam djevojka koja se, nakon odrađenog posla u frizerskom salonu, oblači u radnu odjeću i gumene čizme te ide na svoj drugi posao - na dvije farme svinja. 

30 godina tradicije

Taj su obiteljski posao, prije više od tri desetljeća, pokrenuli njeni roditelji, mama Snježana i tata Zdenko, ulažući isključivo vlastita sredstva.

Počeli su s pedesetak, a danas na svoje dvije farme u Podgorju imaju oko 6.000 tovljenika landras, jorkšir i durok pasmine, koje tove kao kooperanti tvrtke Pivac.

Riječ je isključivo o uzgoju svinja, druge životinje na svom gospodarstvu nemaju, a na farmi rade svi, jer od toga žive. "Kako sam, dok sam još bila u pelenama, vrijeme provodila među praščićima, logičan slijed je da sam sada postala aktivno uključena u sve poslove ravnopravno", smije se Irena za koju nema muških i ženskih poslova - radi sve, od glamuroznih ženskih frizura, preko poslova čišćenja i hranjenja životinja, pa do pripreme drva za ogrjev.

Nema muških i ženskih poslova, kaže Irena 

Nije joj problem gurati tačke, baratati motornom pilom, voziti quad… "Zato moj tata kaže da sam mu prava 'muška' desna ruka“, otkriva.

Rad na farmi ispunjava

Pitali smo je i kako okolina reagira na njenu odluku da ostane na selu i bavi se svinjogojstvom.

"Ljudima je jako čudno vidjeti mladu žensku osobu kako radi fizičke poslove na gospodarstvu, pogotovo u štali, no takvo mišljenje okoline me nije demotiviralo", navodi i dodaje da je u svim ovim poslovima vješta, nije joj ih teško obavljati i što je najbitnije, rad na obiteljskom gospodarstvu je uistinu čini sretnom.

Njena poruka onima koji su izgubili nadu, te napuštaju svoja sela i imanja odlazeći u inozemstvo "trbuhom za kruhom", glasi: "Razumljivo je da mladi slijede svoje snove te su u potrazi za boljim životom, a njega nema bez posla i sigurnih prihoda".

Nada se da će se njeni vršnjaci, koji su otišli ili tek pakiraju kofere, jednog dana ipak vratiti. "A do tada mjerodavni trebaju ozbiljno poraditi na stvaranju uvjeta za život i rad mladih obitelji u ruralnim sredinama!", zaključuje poručujući mladima da ne zaborave mjesta u kojima su odrasli, sela koja su im pružila bajkovito djetinjstvo.


Fotoprilog


Tagovi

Irena Maglajić Uzgoj svinja Farma Ostanak u Slavoniji Žene u poljoprivredi


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić