Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iglu za telad
  • 13.06.2020. 09:00
  • Požeško-slavonska, Draga

Iglu za individualni boravak teladi: Smanjeno uginuće s 50% na 1%

Telad u ovim objektima boravi, hrani se i napaja, a prema riječima Josipa Lukića, uvođenjem iglua u uzgoj smanjen je postotak uginuća teladi.

Foto: Youtube/screenshot 
  • 640
  • 97
  • 0

Iglu za boravak teladi je rješenje za grupni ili individualni smještaj teladi, koje omogućava stvaranje povoljne mikroklime bez propuha i optimalnu zaštitu životinja od respiratornih problema.

Članovi obitelji Lukić iz Drage na investiciju u ove mini nastambe za telad odlučili su se prije godinu dana.

"Trenutačno se nalazimo na farmi gdje poslije rođenja dolazi mala telad. Iglue smo uveli prošle godine, jer do sad smo imali dosta problema kod male teladi koje su bile u staji s kravama. Ovdje vidite da su izdvojeni od starijih kategorija životinja. Do sada smo imali dosta problema s virusnim proljevima kod teladi, međutim zadnjih godinu dana od kad smo preselili telad na ovaj način imamo puno manje problema", rekao je Josip Lukić.

Smanjen postotak uginuća teladi

Telad u ovim objektima boravi, hrani se i napaja, a prema Josipovim riječima uvođenjem iglua u uzgoj smanjen je postotak uginuća teladi. "Primjerice, prošle godine u ovo vrijeme smo imali nekih 50% gubitka, a sada smo to sveli na 1%. To je velika investicija, iglui jesu skupi za naše uvjete, ali benefit korištenja je neusporedivo jeftiniji od tolikog gubitka. Ujedno smo i korisnici Mjere 14 za dobrobit životinja. Vidjeli ste tamo na ostatku farme gdje su krave na dubokoj stelji i gdje telad po tom propisu mora biti odvojena od starijih kategorija u zasebnim igluima i na zraku. Vidite da ovdje nije natkriven prostor, imaju sklonište za sebe osobno. Telad se može skloniti pod krov u slučaju nepovoljnih uvjeta", ističe Lukić.

Ova tehnologija je već duže vrijeme poznata, no Josip ističe da se na našem području još uvijek ne primjenjuje često. Cijena jedne nastambe s ogradom je između dvije i pol do tri tisuće kuna.

"Nije mala investicija, ali kad zbrojite, prosječna 15-dnevna telad je oko dvije tisuće kuna. Ako ja 50 posto teladi izgubim u startu bespredmetno je raspravljati uopće o vrijednosti investicije koja je uložena u taj dio", kaže Josip.

Telad u igluima boravi prvih 60 dana života, a onda idu na grupno držanje u jednom dijelu staje. Moraju se formirati grupe zbog toga da se životinje upoznaju da budu skupa, jer one su danas sutra u mužnji kad budu zajedno. Najmanje dvije grupe životinja moraju biti upoznate jedne s drugima. 

Hranidba i pojenje također pojednostavljeni

Osim smanjenog broja uginuća u ovim igluima i rad oko hranidbe i pojenja teladi uvelike je pojednostavljen.

"Hranjenje imate individualno i puno je lakša manipulacija s teladi. Telad kad se nauči za dan dva piti odložite kantu i imate kontrolu. Trenutačno imamo deset ovih kućica-iglua, a jedno vrijeme su bila i po dva teleta u nastambi jer smo imali bum teljenja. To je jedini problem. Sada ovom tehnologijom, kada jednom iselite životinje, to sve dezinficirate, lijepo se smiri i nemate ni spora ni bakterija ni ništa. Nova telad dođe u čist i gotovo sterilan prostor.

Investicija je uvelike isplativa. Nisam vjerovao da će se to tako odraziti, bio sam skeptik. Znate kako je, kada trebate uložiti puno sredstava imate određene sumnje, ali pokazalo se u zadnjih pola godine da se svaka kuna isplatila u ovoj investiciji", zaključuje Josip.

Kako izgledaju iglui za telad možete pogledati u videu: 


Tagovi

Iglu Telad Uginuće Smještaj Obitelj Lukić


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]