Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smotra konja
  • 06.06.2017. 10:30

Hrvatski hladnokrvnjak - tradicijska vrijednost Europe

Uz hrvatskog hladnokrvnjaka na smotri su se mogle vidjeti i ostale autohtone pasmine konja poput hrvatskog posavca te sorte goveda kao što su lička buša, i istarski podolac poznat i pod nazivom boškarin.

Foto: Jure Turina
  • 1.621
  • 181
  • 0

Već treća Smotra konja održana je na nogometnom igralištu NK Bunjevac u Krivom Putu, pod visokim pokroviteljstvom Europske unije i Ureda Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Cilj izložbe koju organizira Konjički klub "Ana" iz Senja je razvoj konjogojstva i očuvanje autohtone pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak, iako su se na smotri mogle vidjeti i ostale autohtone pasmine konja poput hrvatskog posavca te sorte goveda kao što su lička buša, i istarski podolac poznat i pod nazivom boškarin.

Autohtone pasmine potencijal razvoja

Mnogobrojnim posjetiteljima smotre obratili su se predsjednik Konjičkog kluba "Ana" Jure Turina, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majesec, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Senja Filip Samaržija, zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić te izaslanik Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barač koji je ujedno i otvorio smotru. Pored navedenih izložbi je nazočio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Treća smotra konja u Krivom putu

Na svečanom otvorenju izložbe u ime Primorsko-goranske županije prisutnima se obratio zamjenik župana Petar Mamula. U svom obraćanju Mamula je istaknuo važnost čuvanja svog nasljeđa, onoga što ih čini posebnima u odnosu na druge.

"Drago mi je da takvih ljudi ima i kod nas. Imaju volju, želju, potporu od nadležnih institucija i značajna financijska sredstva putem fondova EU, kako bi se upravo autohtone pasmine i potencijali za razvoj mogli iskoristiti do kraja", rekao je Mamula.

Organizator događanja, predsjednik Konjičkog kluba "Ana" Jure Turina zahvalio je svima koji su pomogli oko organizacije i skrbi o konjima i izrazio nadu da će se u Bruxelles dovesti nekoliko konja hladnokrvnjaka na izložbu koja će se tamo održati.

Pored dužnosti predsjednika konjičkog kluba Turina bavi se i uzgojem konja kroz koji nastoji sačuvati pasminu hrvatskog hladnokrvnjaka kao jednu od tradicijskih vrijednosti ovog dijela Europe. Hrvatski hladnokrvnjak najbrojnija je izvorna pasmina konja Republike Hrvatske, ali i općenito najbrojnija pasmina konja u Hrvatskoj. Kroz stoljetnu tradiciju uzgoja hrvatski hladnokrvnjak je postao sastavni dio hrvatske povijesti, kulturnih i tradicijskih običaja.

U sklopu smotre i izložba teladi

Konj je danas izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, ali je unatoč tome postao pasmina s novim vrijednostima. Ovu pasminu karakterizira specifičan put formiranja u vrlo ekstenzivnoj tehnologiji, uz veliki utjecaj stranih hladnokrvnih pasmina te velika sposobnost adaptacije na nepovoljne klimatske prilike i uvjete držanja. Njegova važna uloga danas kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika, a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno najnovijim trendovima.

U sklopu smotre održana je i izložba teladi

U okviru treće Smotre konja u Krivom Putu održana je i izložba teladi prigodno nazvana "Bambino Cup", budući da su na njoj upravo djeca vodila i pokazivala svoja grla teladi.

Foto: Jure Turina


Fotoprilog


Tagovi

Smotra konja Izložba Jure Turina Hladnokrvnjak Autohtone pasmine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]