Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damping cijena
  • 09.08.2016. 13:30

Hrvatska je odličan poligon za damping

Viškovi koji su se pojavili u razvijenim zemljama zapada sada se kroz trgovačke centre u stranom vlasništvu prelijevaju na domaće tržište te prodaju po dampinškim cijenama kroz bombastične akcije.

Foto: bigstockphoto.com, evgenius
  • 2.360
  • 317
  • 0

Predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" Antun Laslo izjavio je kako prodaje svojih 150 goveda, napušta posao kojim se njegova obitelj bavi četiri desetljeća, a svojoj djeci savjetuje da napuste Hrvatsku.

Laslove riječi izrečene na nedavnoj tiskovnoj konferenciji u Slavonskom Brodu odjeknule su hrvatskim agrarnim medijskim prostorom te još jednom upozorile na kaos koji vlada na domaćem sekundarnom i primarnom tržištu sirovina i finalnih prehrambenih proizvoda.

Viškovi se prelijevaju na domaće tržište

Hrvatski mljekarski sektor već duže godina se nalazi u krizi koju dodatno pojačava situacija na EU tržištu i ruski embargo na uvoz prehrambenih proizvoda proizvedenih u zemljama članicama EU. Viškovi koji su se pojavili u razvijenim zemljama zapada sada se kroz trgovačke centre u stranom vlasništvu prelijevaju na domaće tržište, prodaju po dampinškim cijenama kroz bombastične akcije.

Kilogram sira košta manje od kilograma mlijeka

Riječ je o klasičnom prikrivenom dampingu jer kako može kilogram sira za koji treba 10 kilograma mlijeka koštati manje od otkupne cijene mlijeka. Isti sir u zemlji proizvodnje se prodaje po većoj cijeni nego u Hrvatskoj. Velike tvrtke su očigledno spremne na manji gubitak, samo da se riješe svojih viškova. U matičnim zemljama ovu strategiju ne dopuštaju zakoni, ali im je zato Hrvatska odličan poligon za njihov zahvat.

Tržište mlijeka narušeno

Iz Slavonskog Broda poslano je jasno upozorenje kako je tržište mlijeka u Hrvatskoj narušeno te kako je od početka godine broj krava koje proizvode mlijeko smanjen je za oko 4.000.

Tiskovnoj konferenciji su uz Lasla prisustvovali i tajnik Udruge Život Miroslav Kovač te predsjednik Udruge proizvođača mlijeka BPŽ Ivan Klasnić. Sudionici su još jednom iznjeli svoj stav o nelogičnostima tijekom isplate izravnih plaćanja za 2015. te ostavili otvorenu mogućnost daljnjih tužbi prema državi. Podržali su akciju cijepljenja stoke protiv bolesti kvrgave kože.

Foto: bigstockphoto.com, evgenius


Tagovi

Antun Laslo Udruga Život Tržište mlijeka Damping cijena


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!