Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann
  • 23.02.2015. 16:15

Hranidbeni normativi za komfor svinjogojca!

Schaumann održao predavanje u osječkoj HGK, a glavna tematika bila je tov svinja te Schaumann inovacije! Prezentaciju preuzmite u prilogu.

  • 768
  • 32
  • 0

U organizaciji HGK Županijske komore Osijek i tvrtke Schaumann Agri d.o.o., 10. veljače 2015. godine održano je predavanje s naglaskom na tematiku higijenskog statusa žitarica, posebice kukuruza, u hranidbi domaćih životinja. Na predavanju su se okupili pojedinci koje je zainteresirala tematika tova, inovativni razvojni program Schaumanna, kao i onečišćenje stočne hrane mikotoksinima.

Predavači su bili nutricionist dipl. ing.polj. Peter Salmutter i prof.dr.sc. Matija Domaćinović, sa Poljoprivrednog fakulteta Osijek.

Utrošak smjese u različitim fazama rasta tovnih svinja

Tovne svinje svojom fiziologijom u prvih 60-80 kg težine grade svoju mesnatost. U kasnijem porastu smjesa po svom proteinskom sastavu treba biti sa manje proteinskih izvora. Konverzija svinja, kako postaju sve teže, je sve lošija tj. utrošak smjese je u sve većem raskoraku sa prirastom. Teže svinje i još teže svinje nanose još veće financijske gubitke ako smjesa nije prilagođena njihovom uzrastu.

Otpuhivanjem protiv mikotoksina

Predčišćenje žitarica

U vrijeme visoke zaraženosti mikotoksinima prva prava mjera borbe protiv njih je jednostavna mjera otpuhivanja svih nečistoća, loma i pljevica iz žitarica. Ovakav sistem ili neki jednostavnij primjenjuje se u praksi. Schaumasil Supra NK - u praksi donosi zaštitu žitarica u skladištima od daljnjeg razvoja plijesni, kvasaca i bakterija. Repelentno djeluje na glodavce i žiške. Primjenjive i ukusne žitarice odmah nakon tretmana.

Ceravital je inovacija iz Schaumanna uključena u proizvodni program skraćenicom CV: proteinima bogat proizvod enzimatske aktivnosti kod čvrste faze fermentacije gljivica. Zahvaljujući njemu, NSP (neškrobni polisaharidi) frakcije iz žitarica mogu biti iskorištene. CV u prosjeku donosi više energije za svinje tj. oko 0,36 MJ ME/kg smjese. Schaumaphos M100 CV je premiks za cijeli period tova svinja. To je komforna linija premiksa za poticanje proizvodnosti i imuniteta. Prilagođena kukuruzu kao osnovnoj žitarici u smjesi.

Aminotrace - organski vezani mikroelementi. Na aminokiselini glicinu vezani su neophodni mikroelementi za svinje: željezo, bakar, cink i mangan. Organska forma mikroelemenata je bez antagonizma i visoke probavljivosti pa puno manje dozacije prate potrebe životinja. Cijeli program za svinje Schaumalac nosi oznaku ATG (Aminotrace).

Za više informacija o temama s predavanja pogledajte pdf prilog ispod članka gdje ćete pronaći cijelu prezentaciju: Tov i inovacija!

Autor: Ljiljana Pomper


Dokumenti


Partner