Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvor energije
  • 08.09.2022. 18:00

Gnojivo kao gorivo: Kravlja balega pokreće električna vozila

Godišnje se iz tekućeg stajnjaka jedne krave može proizvesti do 1.000 kilovatsati električne energije

Foto: Depositphotos/Iryna_Rasko/forkjemper
  • 505
  • 73
  • 0

Tekući stajnjak je našao svoju primjenu u proizvodnji električne energije i automobilske industrije. Tako se u Kaliforniji električna vozila već pokreću strujom proizvedenom iz ovog gnojiva, piše Forbes.

Krave imaju veliki potencijal kao generator ove vrste energije. Prema proračunima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede, godišnje se iz tekućeg stajnjaka jedne krave može proizvesti do 1.000 kilovatsati električne energije.

Ona se može koristiti za sve aparate pa tako i pokretanje, primjerice, perilice rublja.

U blizini Fresna, u američkoj državi Kaliforniji se tekući stajnjak od skoro 7.000 krava na farmi mlijeka Bar-20 koristi za pokretanje više od 17.000 električnih vozila.

Princip rada je takav da se putem cjevovoda kravlja balega unosi u fermentor. Zahvaljujući anaerobnom sustavu, iz tekućeg stajnjaka se hvata metan i pretvara u obnovljivu energiju pomoću gorivnih ćelija.

Nastala energija se prenosi u električnu mrežu i koristi dalje za pogon, a u ovom je slučaju pomoglo i partnerstvo s BMW-om u SAD-u. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, farma krava štedi tisuće tona emisija plina koje oštećuju klimu svake godine. Osim toga, ovu energiju koriste i za vlastiti sustav miješanja stočne hrane.


Tagovi

Električna vozila Električna energija Krave Tekući stajnjak Bar-20 Metan BMW Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]