Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaćinstvo Sefer
  • 11.12.2022. 09:00
  • Travnik, BiH

Gdje je stao Smail, nastavio Hazir - vlašićka pramenka i sir nadaleko poznati

"Ja sam poznat, dojdu ljud' kupe, na kućnom pragu što god proizvedem prodam", priča glava ove kuće u travničkom selu Gostilj koji je nekoć sa stadom često pohodio Čačince, na padinama Papuka u Hrvatskoj.

Foto: V. Stapić/S. Mujić
  • 1.073
  • 137
  • 0

Vlašićki sir spada među najbolje bijele sireve koji se proizvode u susjednoj Bosni i Hercegovini. Prave ga stočari okolnih sela planine Vlašić, koji su ga nekada uglavnom donosili i prodavali u Travniku, pa se otuda on još zove i travnički. 

Danas ga pokušavaju napraviti diljem zemlje, ali i regije, no specifičnost ovog sira nije samo u metodi pripreme nego ona dolazi iz samog mlijeka, odnosno ispaše ovaca raznolikim biljem koje raste na ovom podneblju. Lokalci kažu da je autentičan nemoguće napraviti. 

Od Vlašića do Čačinaca

Obitelj poznatog stočara, i prema ocjenama lokalnih sajmova najboljeg proizvođača vlašićkog sira, Smaila Sefera, živi isključivo od prodaje sira, janjaca i rasplodnih ovnova. Njihovo stado trenutno broji 130 grla, jer preko zime ne mogu više držati.

Brojna nagrade i plakete svjedoče i kvalitetu njihove proizvodnje

"Ne nomadimo, prije smo hodali ljeti, bili smo po Kupresu, Glamoču, Duvnu, držali smo po 1.500 ovaca tada", priča Smail, koji se prisjeća i kako je nekada sa stadom često pohodio Čačince, na padinama Papuka u Hrvatskoj. 

Sa sjetom se ovaj nekadašnji pastir sjeća i kada je šest godina, nakon ratnih događanja, proveo na Kupresu s 300 ovaca, to su kaže bile "godine za pamćenje", a pomogle su da učvrsti stara i stekne nova poznanstva. Tako je njegovo imanje i danas nezaobilazna stanica brojnim građanima susjednih država. 

"Ja sam poznat, dojdu ljud' kupe za rasplod od mene, onda sir, sve su narudžbe i vikend naselje ima, uglavnom na kućnom pragu što god proizvedem prodam. I tu je malo cijena bolja nego da nekuda nosam. Imamo i krava, pa kombinujemo, kad ovce se prestanu musti, onda krave imaju", priča nam.

Što je zajedničko siru, bilju, Ivi i Ćiri, a nisu veziri?

Brojna nagrade i plakete svjedoče kvalitetu njihove proizvodnje. Smail je proglašen i za najsretnijeg prodavatelja u Repovcima kod Konjica. "To je jedno veliko selo ovčara, i oni su od mene uzimali rasplodne ovnove i kažu da su najviše proizveli oni što su od mene kupovali", dodaje uz opasku da nema sajma i vašara odakle nisu donijeli neko priznanje. 

Dubska ovca - otporna i čestita

Genetika je dubska ovca, poznata i kao travnička ili vlašićka pramenka, u regiji je zovu i bosanska pramenka, što je inače najkrupnija i najrasprostranjenija pasmina na području BiH. Ovce daju od 70 do 130 litara mlijeka. A, stoljećima je uzgajana u siromašnim uvjetima hranidbe i smještaja. "To je ovca jako otporna, čestita, snalazi se za hranu, nije lijena sigurno", potvrđuje ovaj iskusni stočar.

Dubska ovca, vlašićka ili travnička pramenka

Kao travnički brend, ova ovca se proširila i u susjedne zemlje. Ranih 90-tih, procjenjuje se da je u Hrvatsku stiglo oko 10.000 grla vlašićke pramenke, a u Srbiji ih je duplo više, što nisu zanemarive brojke. "Mnogi veliki stočari koji su ovdje živjeli su odselili u Hrvatsku i Srbiju i odveli svoja stada, a uzimali su redovno ovnove od nas i tako je to išlo dalje, po bivšim republikama", svjedoči Smail i napominje da se dobrosusjedski odnosi i danas poštuju. 

Iako mnogi prodaju sir pored ceste, obitelj Sefer, kupci dolaze na vrata. To su, kažu, stari poznanici koji sa sobom vode i nove kupce. "To su ‘veliki ljudi’, fakultetski naobrazovani, doktori, inženjeri, dođu da kupe sira i onda kad vidi da je dobar, on sam tvoj proizvod sve dalje širi", naglašava i dodaje da je svoje iskustvo prenio na sina Hazira. On je zadužen za glavne poslove, a oko pripreme sira brine se nevjesta Selvedina. 

Samo žene prave sir

I ona je iz obitelji koja ima ovce, pa je od svoje, ali i suprugove majke naučila sve taktike. Sir koji pripremi, na sajmove i vašare nose Smail i Hazir, pojedinačno se prijavljuju i zanimljivo je da se nerijetko njih dvojica smjenjuju na prvom i drugom mjestu u izboru najboljeg vlašićkog sira.

"Nismo mogli oba dobiti prvo mjesto... Godina već ima, kako smo prvo-drugo mjesto, a žene su kod nas uvijek pravile sir, malo koji muškarci su pravili", kaže najstariji član obitelji napomenuvši da na ovim manifestacijama ne kriju sposobnost nevjeste te da su higijena i urednost najvažniji. 

Tajna najboljeg sira je, kako ističe, smještaj i održavanje. Ne podnosi sparnu prostoriju i vrlo je važno sirište, a oni koriste vlašićku maju. Na vrijeme se mora staviti sirište, ali i dobro ocijediti te paziti da ne ukisne, jer onda dobiva drugi okus. Posuđe koje se koristi, mora biti dobro oprano, jer ostaci kiselog mlijeka također mogu uništiti proizvod. 

Kilogram ovčijeg sira u ovom domaćinstvu košta 13 maraka (50 kn), a kravljeg osam (30 kn). Kada je riječ o janjcima prodaju ih po sedam i osam maraka, žive vage. Oni za priplod su malo skuplji je za tu namjenu ostavljaju "ekstra materijal". Imanje obitelji Sefer nalazi se u Gostilju, naselju udaljenom na desetak minuta vožnje put planine iznad Travnika. 

Kompletnan posjet ekipe Agrokluba Travniku, možete pogledati i u videu:


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Vlašićki sir Travnički sir Vlašićka pramenka Dubska ovca Smail Sefer Hazir Sefer Gostilj Otporna ovca Najbolji sir 12 bisera


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.