Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvorne pasmine goveda
  • 18.10.2017. 10:30

Gdje je nestalo sivo dalmatinsko govedo?

U Republici Hrvatskoj priznate su tri izvorne pasmine goveda koje su obuhvaćene uzgojnim programom; buša, istarsko govedo i slavonsko- srijemsko podolsko govedo. Nažalost među njima nema sivog dalmatinskog goveda.

Foto: United Nations Development Programme in Croatia/Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije
  • 1.841
  • 133
  • 0

U Republici Hrvatskoj priznate su tri izvorne pasmine goveda koje su obuhvaćene uzgojnim programom; buša, istarsko govedo i slavonsko- srijemsko podolsko govedo. Nažalost među njima nema sivog dalmatinskog goveda.

Iako je bilo pokušaja i projekata od stručne javnosti, manje od uzgajivača "sivo dalmatinsko govedo" nije upisano na listu Ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (IZP). Sivo govedo u Dalmaciji nastalo je križanjem buše i drugih tipova, slabije produktivnih goveda s Tirolskim sivim govedom. Upotreba oberintalske pasmine započela je 1898. godine uvozom nekoliko bikova i junica na područje Knina (R. Šic, P. Božić, K. Mihatović, 1994.).

Od tog perioda do danas proizvedeni su prijelazni genotipovi kao rezultat interakcijskih efekata križanih pasmina odnosno sojeva i okolišnih, prvenstveno hranidbenih uvjeta. Sivo govedo je pasmina tipično dvojnih proizvodnih osobina - mlijeko i meso. Siva krava jedna je od najučinkovitijih mliječnih životinja, s obzirom na količinu proizvodnje "korisnih sastojaka" mlijeka u odnosu na tjelesnu masu krave i konzumiranu krmu (P. Caput, 2008). Nakon Domovinskog rata uzgoj u tipu sivog goveda je gotovo prestao. Danas se takva goveda u JRDŽ vode kao križanci za proizvodnju mesa i mlijeka, tako da nitko ne zna koliko stvarno imamo plotkinja u tipu sivog goveda na području Dalmacije.

Sivo govedo je dio povijesti i kulture Dalmacije

Još je žalosnije da se danas gotovo isključivo uzgoj u tipu sivog goveda bazira na sustavu krava-tele, odnosno proizvodnji mesa. Takav uzgoj goveda se bazira na paši i suhoj voluminoznoj krmi (sijenu) uz minimalni dodatak koncentriranih krmiva u zimskom periodu. Mali broj uzgajivača proizvodi i mlijeko, iako znamo da goveda imaju dobar mliječni potencijal. Ovisno o hranidbenim uvjetima, krava proizvode oko 2.500 - 3.000 kg mlijeka.

Sivo govedo je dugovječna, izdržljiva životinja prilagođena krškom podneblju, dobre plodnosti i što je najvažnije zaživjela je s ljudima i krajobrazom, te je dio povijesti i kulture Dalmacije. Također ovo govedo ima važno mjesno u očuvanju biološke raznolikosti, te je važno za očuvanje postojećih travnjačkih staništa krških polja Dalmacije (Dalmatinske zagore).

Kad bi došlo do zaštite izvornosti i standardizacije pasmine od iste se može napraviti vrhunski "brand", za goveđe meso i u proizvodnji autohtonih sireva. Takav proizvod može dobiti oznaku zemljopisnog porijekla i izvornosti. Ovaj članak može biti prilika za uzgajivače i stručnu javnost da se ponovno pokrene inicijativa o zaštiti "Sivog dalmatinskog goveda" i da se isto uvrsti na popis zaštićenih i izvornih pasmina domaćih životinja.

Autor: Ivica Kosor, dipl. ing. agr.

Foto: United Nations Development Programme in Croatia/Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Sivo dalmatinsko govedo Autohtona pasmina Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]