Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 24.07.2023. 15:10

Evo kolike će biti naknade za usmrćene svinje - program potpore u javnom savjetovanju

Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge, u javnom je savjetovanju.

Foto: Gordana Nastić (ilustracija)
  • 2.693
  • 158
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je javno savjetovanje o Prijedlogu programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge. 

Cilj je, kažu, uzgajivačima nadoknaditi tržišnu vrijednost svinja koje se usmrćuju i uklanjaju u skladu s objavljenim naredbama o mjerama kontrole za suzbijanje ASK. 

Između ostalog, prijedlog navodi da će se sredstva dodijeliti proizvođačima na čijim objektima je provedeno usmrćivanje i uklanjanje životinja i zabranjeno držanje u razdoblju od najmanje 12 mjeseci. 

Program se odnosi na grla usmrćena i uklonjena od dana potvrde pojave zaraze u Republici Hrvatskoj. Iznos potpore utvrđuje se sukladno broju, kategoriji i težini uklonjenih životinja temeljem zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata.

Za svaku pojedinu kategoriju i težinski razred, iznos je utvrđene temeljem izvještaja Glavne uprave Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) u tjednu u kojem je potvrđena pojava zaraze za prasad i tovne kategorije te temeljem prodajnih cijena rasplodnih kategorija prikupljenih u izvješću Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske o prosječnim cijenama rasplodnog materijala u svinjogojstvu.

Cjeloviti Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva pročitajte ovdje

Tako će biti osigurana sljedeća naknada:

  • Prasad i odojci do 35 kg, 85 EUR po grlu
  • Tovne svinje, 2,00 EUR po kg žive težine
  • Nazimice, krmače i nerasti, 650 EUR po grlu

Ukupna sredstva za provedbu Programa u visini od 7.500.000 eura osigurana su u Državnom proračunu RH za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. 

Savjetovanje je otvoreno do 27. srpnja. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Program potpore Naknade Javno savjetovanje Usnrćivanje svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Raštika je u Marića gaju kod Gruda, već postala brend. Naime, ovdje se u čast raštike već 11 godina održava "Raštikijada". Natjecanje u pripremi jela od raštike pokrenuo je Toni Marić, koji je velikim dijelom zaslužan za vraćanje ove biljke... Više [+]