Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 29.04.2020. 15:00

Eutanaziraju svinje jer je prerađivačka industrija prestala s radom?

Zatvaranje ili smanjivanje kapaciteta prerade, ali i niske otkupne cijene, potaknulo je neke poljoprivrednike u istočnoj Kanadi, ali i SAD-u da eutanaziraju svinje spremne za klanje.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 821
  • 39
  • 0

Nije se jednom dogodilo da poljoprivrednici zbog slabe potražnje, niske cijene i neisplativosti bacaju plodove svoje muke. Zaoravaju salatu, mlijeko nerijetko završi u kanalizaciji, a tulipani i jaja kao stočna hrana. No, vjerujem da nikada niste doživjeli da je netko "bacio" svinju. Kakva god da je kriza bila, svinja, govedo, perad bi se zaklalo i spremilo u škrinju. Ili su, na kraju krajeva, prodani bud-pošto, samo da ne propadne. 

No, kriza koja je zahvatila čitavu kuglu zemaljsku neke je stočare dovela u slijepu ulicu iz koje nema izlaza. Val obustava rada u najvećim tvornicama mesa u Sjevernoj Americi prisiljava uzgajivače svinja da se riješe životinja.

Gubitak od 50 dolara po svinji

Zatvaranje ili smanjivanje kapaciteta prerade, ali i niske otkupne cijene, potaknulo je neke poljoprivrednike u istočnoj Kanadi da eutanaziraju svinje spremne za klanje. U priopćenju koje je Kanadsko vijeće svinjogojaca uputilo ministrima poljoprivrede na svim razinama vlasti u toj zemlji, ističu kako grube procjene govore da bi gubici mogli iznositi 50 dolara po svinji. "Radi se o gubitku od 675 milijuna dolara za uzgajivače svinja kada se napokon očekivala pozitivna godina."

Na sjeveroistoku SAD-a, u Minnesoti, stočari će možda morati eutanazirati 200.000 svinja u narednih nekoliko tjedana. Ova pat pozicija u kojoj kupci i dalje panično pokušavaju stvoriti zalihe hrane, a uzgajivači prodati svoju robu samo je još jedan pokazatelj koliko nas je pandemija izbacila iz tračnica. 

Svinjogojcima, osim što rastu troškovi hranidbe, ova situacija stvara zastoj u sustavu koji je izgubio svoju uobičajenu dinamiku, odnosno nedostaje im prostor za nove turnuse. Naglašavaju kako je situacija teška jer, nije lako riješiti se svinje i nije usporedivo s bacanjem mlijeka ili jaja. 

Trump izdao naredbu tvornicama mesa

U SAD-u je nekoliko glavnih mesnih postrojenja prekinulo rad, a zatvoreno je više od 15% nacionalnog kapaciteta prerade svinjskog mesa, zbog straha od zaraze među radnicima. 

Iz tog je razloga predsjednik SAD-a, Donald Trump jučer naredio tvornicama za preradu mesa da ostanu otvorene kako bi zaštitile opskrbu hranom, bez obzira na zabrinutost zbog pandemije koronavirusa. Trump nije samo predložio, nego izdao naredbu pozivajući se na Zakon o obrambenoj proizvodnji. U naredbi se ističe kako bi zatvaranje samo jednog velikog pogona za preradu govedine moglo rezultirati 10 milijuna manje pojedinčanih obroka mesa dnevno. 

U mesnoj industriji od Trumpove administracije zahtijevaju zaštitne mjere kako bi se spriječila zaraza Covidom-19, a Nacionalni sindikat radnika za hranu i trgovinu ističe kako na prvom mjestu treba biti sigurnost radnika

Više od 6.500 radnika u mesnoj i prehrambenoj industriji zaraženo je ili izloženo koronavirusu, a 20 ih je umrlo, objavio je sindikat.

Istovremeno, stočari nisu impresionirani ovom odlukom podsjetivši da je velik broj svinja eutanizirano. 


Tagovi

Koronavirus Uzgoj svinja Eutanaziranje stoke Donald Trump Mesna industrija Tvornica mesa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]