Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 01.10.2016. 12:00

Eutanazija ovaca u susjednoj državi

Slijedi usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje svih životinja koje su seropozitivne i imaju izražene kliničke znakove bolesti u susjednoj državi!

Foto: Bigstockphoto/edurivero
  • 2.191
  • 108
  • 0

​Kako bi se spriječilo širenje bolesti "plavog jezika" na područje izvan BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predložilo je niz mjera, među kojima su i pojačana kontrola prometa i kretanja životinja od strane veterinarske inspekcije i policije te nastavak edukacije inspektora i policije i uspostavljanje informacijskog sustava za kontrolu kretanja životinja na tom području.

Među mjerama koje predlaže resorno Ministarstvo su i popis svih imanja sa ugroženim životinjama i obilježavanje svih neobilježenih jedinki. Potrebno je neškodljivo ukloniti sve životinje koje su seropozitivne i imaju izražene kliničke znakove bolesti i isplatiti nadoknadu šteta nastalih provođenjem mjera suzbijanja i sanacijom zaraženih imanja, javljaju iz susjedne države..

Hrvatska izvozi goveda dok u regiji nije bajno!

U informaciji, koju je usvojila Vlada Republike Srpske - navodi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede RS, prema dosadašnjim podacima, bolest plavog jezika utvrđena na 203 registrirana žarišta u 19 općina Republike Srpske sa 458 seropozitivnih životinja i sa preko 4.000 sigurno izloženih domaćih preživača. Procjenjuje se da je nastala značajna materijalna šteta za pogođene ovčare, ukupnog iznosa preko 500 tisuća eura.

Na proljeće cijepljenje životinja

Vlada je zadužila MPŠV da, zajedno sa Ministarstvom financija Republike Srpske, predloži način osiguranja financijskih sredstava za provođenje predloženih mjera. Ministarstvo će planirati i po potrebi na proljeće provesti masovno cijepljenje svih ugroženih životinja protiv bolesti plavi jezik kako bi se spriječilo širenje bolesti na druga područja, kao što je hrvatsko.

Foto: Bigstockphoto/edurivero


Tagovi

Bolest plavog jezika BiH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰