Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cjepivo
  • 08.02.2024. 18:00

Europski projekt Vax4ASF razvijat će cjepivo protiv afričke svinjske kuge

Jedan je čimbenik do sada kočio razvoj cjepiva, smatraju u međunarodnom konzorciju

Foto: Depositphotos/ thaistockphoto
  • 456
  • 37
  • 0

Pokrenut je novi europski projekt "Vax4ASF – Nove tehnologije za afričku svinjsku kugu (ASF)", a podržan je od strane Europske unije u okviru programa Horizon Europe.

Njegov cilj je konačno pružiti učinkovito i sigurno rješenje protiv virusa ASK koji pogađa domaće i divlje svinje, piše Pig Progress. Cilj je uvesti inovacije na temelju prethodnih pristupa i strategija cijepljenja.

Projekt, kojega vodi španjolska farmaceutska tvrtka Hipra, okuplja 17 partnera iz europskih zemalja, SAD-a i Kenije u međunarodni konzorcij.

Oni smatraju da je složena priroda virusa ASK-a bila glavni čimbenik koji je kočio razvoj cjepiva. Zato, unatoč intenzivnom istraživanju različitih pristupa, još uvijek nedostaju potpuni komercijalni kandidati za cjepivo.

Osim njegova razvoja, kroz projekt će se raditi na inovativnim politikama za kontrolu i upravljanje ASK-om i to kontinuiranim umrežavanjem svih ključnih dionika.


Tagovi

Cjepivo ASK Horizone Europe Afrička svinjska kuga Hipra Projekt


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]