Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 26.01.2023. 15:00

EU svinjogojstvo je u ozbiljnim poteškoćama - osnovana skupina za rješavanje problema

Osnovana je Europska skupina za dogovaranje o proizvodnji svinjskog mesa. Donesene su i ključne preporuke

Foto: Depositphotos/taxzi
  • 946
  • 83
  • 0

Sektor proizvodnje svinjskog mesa u Europskoj uniji već mjesecima nailazi na ozbiljne ekonomske poteškoće zbog kombinacije više faktora, uključujući sanitarna ograničenja vezana za Covid-19. Dogodilo se i usporavanje izvoza u Kinu, dok se afrička svinjska kuga proširila na više država članica. Istovremeno su poskupjeli inputi, a proizvodnju su dodatno slabili problemi u opskrbi. Stanje je dodatno zakomplicirano ratom u Ukrajini, visokim cijenama hrane i energenata.

Cijene svinjetine su porasle, a to je utjecalo na potražnju potrošača. Problemi su nadilazili sezonske fluktuacije koje se događaju u ovoj proizvodnji.

Stoga je posljednjih deset mjeseci održan niz sastanaka kojima se željelo dati dubinski uvid u sve aspekte sektora s posebnim osvrtom na njegovu održivost. Nakon svega, sredinom siječnja osnovana je Europska skupina za dogovaranje o proizvodnji svinjskog mesa. 

Ključne preporuke

Donesene su i ključne preporuke za održiviji sektor, a koje uključuju poticanje država članica da koriste sve dostupne alate ZPP-a. Što se tiče ekoloških izazova, predlaže se razvoj okvira za gospodarenje stajskim gnojem i podrška lokalnim rješenjima za bioplin koja se temelje na gnojnici, ostacima i otpadu.

Kada je riječ o zdravlju životinja, učinkovite biosigurnosne mjere i upravljanje divljim svinjama mogu se poboljšati nacionalnim akcijskim planovima i provedbom svih dostupnih alata, uključujući ZPP. U temi vezanoj za dobrobiti životinja, fokus je stavljen na održavanje znanstveno utemeljenog pristupa u svim regulatornim koracima i promicanje EU standarda, posebno u okviru sporazuma o slobodnoj trgovini.

Više detalja o preporukama potražite na ovom linku

Dosadašnjim radom i zaključcima zadovoljni su i u krovnom udruženju poljoprivrednika EU Copa i Cogeca. Posebno pozdravljaju naglasak Komisije da unatoč spremnosti sektora za bolje standarde dobrobiti životinja, nisu zaboravili da takve aktivnosti zahtijevaju dodatne troškove i vrijeme.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja svinjskog mesa Svinjetina Copa i Cogeca Poteškoće u svinjogojstvu Preporuke Svinjogojstvo EU svinjogojstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo