Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 01.09.2016. 15:00

EU reducira proizvodnju mlijeka - cijene rastu?

Otkupljivači i prerađivači mlijeka u vlasništvu stranih tvrtki daju naloge domaćim proizvođačima da smanje isporučene količine za ovu godinu!

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 3.903
  • 485
  • 0

Europska unija priprema uredbu kojom će reducirati proizvodnju mlijeka u zemljama članicama. Uredba će biti objavljena 9. rujna, a stupit će na snagu dva dana kasnije 11. rujna.

"Mi ovu informaciju nismo dobili iz našeg Ministarstva poljoprivrede nego od naših prijatelja iz drugih EU zemalja i stručnih časopisa", najnovija je vijest koja se odnosi na hrvatski mljekarski sektor koju prvi u javnost plasira voditelj slavonske Proizvođačke organizacije mljekar "Simentalac" i tajnik Udruge "Život" Miroslav Kovač.

Mliječni sektor ne nalazi se samo u krizi u Hrvatskoj nego u cijeloj EU. Nakon ukidanja kvota, tržište su preplavile ogromne količine mlijeka. Za iste je naknadno zatvorena ruska granica nakon Putinovog embarga na uvoz prehrambenih proizvoda iz EU.

Ograničavanje proizvodnje i ovako izmučenim uzgajivačima

Europa na sve moguće načine pokušava stabilizirati tržište, sada ograničavanjem proizvedenih količina što za cilj ima stvoriti ravnotežu između ponude i potražnje. U ovom kontekstu treba promatrati i terenske informacije iz Hrvatske kako otkupljivači i prerađivači mlijeka u vlasništvu stranih tvrtki daju naloge domaćim proizvođačima da smanje isporučene količine za ovu godinu.

Ovu novost nedavno je javno iznio osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak. Konkretno, domaći je proizvođač dobio nalog da isporučenu količinu smanji s prvotno dogovorenih 70.000 na 50.000 litara mlijeka.

Raste cijena mlijeka u Francuskoj

Strani farmeri imaju manje razloga za brigu jer uz njih stoji država koja modelira pregovore između proizvođača i prerađivača. Tamošnji mediji su nedavno objavili vijest kako je postignut dogovora između malih proizvođača i Lactalisa o porastu otkupne cijene mlijeka za 7% u razdoblju do kraja ove godine.

"Mi nemamo tako uređen sustav. Dokaz za to jest i činjenica da mi bitne informacije za naš sektor doznajemo od prijatelja izvana, ne od naših predstavnika koji sjede u EU odborima i sudjeluju u tim razgovorima. Također naša situacija nije ista kao u nekim drugim članicama. Francuska proizvodi mlijeka 137% od svojih potreba, a mi našom proizvodnjom zadovoljavamo do 50% naših potreba", kaže Kovač aludirajući kako bi iz novih restriktivnih uvjeta Hrvatska trebala biti izostavljena, za što postoji EU praksa.

Kovač navodi kako postoje druge mogućnosti u aktivnosti reduciranja proizvodnje mlijeka u kojima poslove prema proizvođačima i za njih mogu obavljati proizvođačke organizacije. Međutim hrvatska država još nije aktivirala uredbe koje je EU donijela i dala na slobodu članicama da ih primijene.

Na taj način država proizvođačke organizacije nije priznala kao svog partnera. S druge strane, političarima su puna usta kako Hrvatska treba imati više od šest proizvođačkih organizacija, koliko ih sada ima, kako se nedavno čulo na okruglom stolu "Hrvatska poljoprivreda od 2016. do 2020." koji je održan u Zagrebu.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Tagovi

Miroslav Kovač Redukcija mlijeka


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!