Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvena grinja
  • 29.07.2021. 10:30

Ekološki način suzbijanja tekuti, parazita kojem pogoduju ove visoke temperature

Posljedice napada očituju se u gubitku težine kod odrasle peradi, kržljavost mladih, dok nesilice prestaju nesti, kažu iz tvrtke Pro-eco koja savjetuje koristiti prirodnu amorfnu dijatomejsku zemlju InsectoSec®.

Foto: Depositphotos/ urban_light
  • 11.169
  • 671
  • 1

Crvena grinja (Dermanyssus gallinae) poznata još kao tekut česti je vanjski parazit na svim vrstama domaće peradi, a s obzirom na visoke temperature, koju obožava, njezina pojava sve je češće u peradnicima. 

Aktivna je noću kada parazitira životinju i siše krv, a tijekom dana se, zbog osjetljivosti na svjetlo, skriva na različitim mjestima u objektu. A upravo migriranje sa životinje na objekt i opremu znatno otežava suzbijanje jer se tretmanom same peradi ne može postići zadovoljavajući rezultati. 

Dodatni problem leži u činjenici da grinja može izdržati vrlo dugi period bez hrane i domaćina. Kokoši nesilice u objektima ostaju i do godinu dana, što omogućuje tekuti da se razmnože u velikom broju i izazovu vrlo jaku infestaciju (infekciju parazitima) peradi, što u konačnici dovodi do prenamnoženosti. U uvjetima povećane temperature (25-30°C) i vlažnosti zraka (60-70%), taj proces može biti i kraći.

Posljedice napada očituju se u gubitku težine kod odrasle peradi, kržljavost mladih, dok nesilice prestaju nesti i napuštaju gnijezda. Na koži se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda, dok u težim slučajevima može doći do uginuća peradi.

Dakle, ako se zaraženi objekt protiv crvene grinje ne tretira pravilno, postoje uvjeti za infekciju novog jata.

Tvrtka Pro-eco u svom asortimanu nudi InsectoSec®, prirodnu amorfnu dijatomejsku zemlju nastalu iz sedimentarnih ovojnica fosilnih šljunčanih algi, bez ikakvih sintetičkih dodataka.

Nije potrebno direktno tretiranje zaraženih životinja

Aktivna tvar preparata je stopostotna dijatomejska zemlja i kao takva ne podliježe razgradnji. Formulacija sredstva je prah, koji kao biocid djeluje protiv crvene grinje (Dermanyssus galline), mrava, krpelji, buha i ostalih parazita.

Nije potrebno direktno tretiranje zaraženih životinja pa je samim time i njegova primjena jednostavnija i brža. Paraziti će biti obuhvaćeni kretanjem peradi te će se prah prenositi od jedne do druge jedinke. 

Kod manjih površina InsectoSec® se optimalno raspršuje ručnim strojem za oprašivanje, a kod većih i u kavezima - pištoljima za prašenje na kompresorski pogon. 

Preparat je dostupan u pakiranjima od 200 grama - s bočicom za raspršivanje, dva kg te u pakiranjima od 15 kg, a ovisno o stupnju zaraze, sve površine u kojima boravi perad potrebno je tretirati s 30 do 50 grama/m2. 

SilicoSec® za suzbijanje skladišnih štetnika

Dodatno, Pro-eco u svojoj ponudi ima i SilicoSec®, ekološki siguran i netoksičan insekticid namijenjen suzbijanju skladišnih štetnika (žižaka, žitnog kukuljičara, brašnara, surinamskog brašnara - moljca) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima te mlinovima.

Primjenjuje se preventivno i kurativno pri čemu treba kontrolirati vlagu i temperaturu, a sastoji se od 100 posto dijatomejske zemlje koja u sebi sadrži silicij dioksid.

Za više informacija o proizvodima i njihovoj primjeni kontaktirajte tvrtku Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Crvena grinja ili tekut Uzgoj peradi Suzbijanje Ekološki preparati Pro-eco InsectoSec®


Autor

Davor Žagar

Više [+]

mag. ing. agr., stručnjak je tvrtke Pro-eco.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)