Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijedlog ovčara
  • 15.05.2020. 12:00
  • Zadarska, Prorokovići, Ninski stanovi

Dragan Proroković: Kad već ne ide prodaja janjaca, možemo udvostručiti broj grla ovaca

Kad bi država uskočila i pomogla da premostimo ovu situaciju, povećao bi se stočni fond i ne bi tribali toliko mesa uvoziti. Bilo bi više i mlika, sira i drugih mliječnih proizvoda s kojima sada oskudijevamo, kaže Dragan Proroković koji dosad nije prodao nijedno janje.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 3.611
  • 745
  • 2

U Prorokovićima, zaseoku Ninskih stanova nadomak grada Nina, nekada je bilo više od 2.000 ovaca. Sada ih ima oko 500, a sam Dragan Proroković (64) posjeduje stotinu. Uz njih je otprilike isto toliko janjaca.

“Lani u ovo vrime nisam više imao ni jednoga, Sve se prodalo, a ove godine svi su još na broju”, kaže Dragan.

Susreli smo ga na putu između velikih plantaža trešanja s jedne i maslina s druge strane, koji se prostiru na nekadašnjim pašnjacima. S Draganom je i pastirski pas, ženka Pirinejskog ovčara po imenu Dea. Ima 12 godina, ali još se ne da. “Da nije nje čagalj bi mi uništio stado”, kaže Dragan.

Nekad je ovdje bila hrastova šuma i tzv. branjevina, a sada gustiš, neprohodno nisko raslinje. Idealno za čaglja. Ni lovci mu ništa ne mogu, govori Dragan.

Nije prodao ni jedno janje

Na pitanje može li se živjeti od 100 ovaca, odgovara: Može, može jedna manja obitelj. “Sada smo supruga i ja ostali sami. Tri kćerke su se udale, imaju svoje obitelji. Imam 7 unučadi. Oni su nam radost i veselje”, ponosno će Dragan, dok jednom rukom drži kolčić od šmrike, a u drugoj sikiricu kojom ga polako “teše”. Ovo mu je, kaže, “taklja za pomidore”.

Dragan Proroković lani je povećao stado za 30 ovaca 

Lani je povećao stado za 30 ovaca i da nije došla ova nesretna korona bilo bi bog bogova. Prodao bi 100 janjaca po 100 eura. Uz 15.000 kuna koliko godišnje dobije  poticaja na ovce i pašnjake moglo bi se lipo živiti pa i unuke darivati, a ovako pitanje je kako će izgurati.

Pomoć iz dodatnih 120 milijuna kuna

Ako ne proda janjce, a sve je manje izgleda da hoće, stado će mu se udvostručiti, isto kao i ostalim ovčarima.

“To nije loše, samo kad bi država uskočila i pomogla da premostimo ovu situaciju. Povećao bi se stočni fond i ne bi tribali toliko mesa uvoziti. Bilo bi više i mlika, sira i drugih mliječnih proizvoda s kojima sada oskudjevamo”, rezonira Dragan Proroković.

Kome prodati janjce? Samo u Lici, Zagori i Gorskom kotaru ih ima 100.000

Vjerojatno, slično razmišljaju i ostali ovčari “samo da država uskoči”. 

Evo, Europska komisija je odobrila Hrvatskoj prenamjenu dodatnih 120 milijuna kuna “kako bi se osigurala likvidnost u sektoru poljoprivrede i pokrili gubitci u poslovanju poljoprivrednika u uvjetima izvanrednog stanja izazvanog širenjem epidemije COVID-19 u ovoj godini” Možda bi se dio tih sredstava mogao prenamjeniti i za pomoć ovčarima, a ima i onih koji misle da bi u ovoj situaciji Vlada i resorno ministarstvo višak janjaca, ali i odojaka i ostalog iz domaće proizvodnje otkupiti u robne rezerve, a ne da u trgovačkim centrima i dalje kupujemo meso iz uvoza, a naše neka propada.

Put prema samodostatnosti?

Postoje i drugi načini, ovčare bi se moglo “kreditirati” i odgovarajućim potporama tako da sve blago što se ne proda ostane za reprodukciju.

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

Kad bi, primjerice, svi ili većina neprodanih janjaca ostala za tzv. remont stada na području Zadarske županije bi umjesto sadašnjih 108. 646 ovaca, koliko ih se prema podatcima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu sada uzgaja dogodine bilo dvostruko više. U cijeloj državi državi 22.247 gospodarstva uzgaja ukupno 697.387 ovaca, a već dogodine, pridodajući ovogodišnje neprodane janjce, moglo bi ih biti dvostruko više. Zar to nije put prema samodostatnosti u proizvodnji hrane o kojoj sa se toliko govori!?


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Ninski stanovi Ovčarstvo Neprodani janjci Dragan Proroković


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.