Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone pasmine
  • 21.01.2018. 13:30

Domaće pasmine koza su zapostavljene

Najznačajnije karakteristike domaćih pasmina koza su skromne proizvodne sposobnosti, dobro prilagođavanje različitim uvjetima uzgoja i skromni zahtjevi u pogledu prehrane. O njihovim osobinama pročitajte u tekstu.

Foto: Bogdan Cekić
  • 1.809
  • 46
  • 1

Veliki broj autohtonih pasmina je zapostavljen, a mnogima prijeti izumiranje. Rezervati prirode nerijetko su njihovo stanište. Ono što je uglavnom zajedničko za sve njih, o bilo kojoj vrsti životinja da se radi, jeste da su potisnute zbog pasmina većih proizvodnih sposobnosti i pored toga što su skromnih zahtjeva u pogledu njege i hranidbe, ali su zato i skromnog prirasta.

Naše domaće pasmine koza su balkanska šarena koza, domaća bijela koza i sanska koza.

Balkanska šarena koza

Do Drugog svjetskog rata, balkanska šarena koza (na naslovnoj fotografiji) je bila najzastupljenija pasmina. Tada je uzgajana kako u brdsko planinskim, tako i u ravničarskim područjima, što govori da je riječ o pasmini koja je prilagođena različitim uvjetima uzgoja.

Izgled ove pasmine koza karakterizira se uskim skeletom, istaknutim grebenom i razvijenijim zadnjim dijelom tijela, tankim i čvrstim nogama i papcima. Na glavi srednje dužine, nalaze se vrlo pokretljive uši. Ove koze su u najvećem broju rogate, ali to ne mora biti slučaj, naročito u nižim predjelima. Vrat je dug i tanak. Grla su jako male tjelesne mase, koja u nižim područjima iznosi 35-40kg, a u višim 30-38kg.

Proizvodnja mlijeka zavisi od hranidbe i držanja, u prosjeku iznosi od 100 l -130 l, a u boljim uvjetimai duplo više. Prosječna plodnost balkanske šarene pasmine koza je 1-1,2 jaradi godišnje. Ovu rasu koza karakterizira duga, gusta i sjajna dlaka (kostret). Godišnja proizvodnja kostreta je 0,5kg po grlu (kozi).

Broj grla ove pasmine, čija je karakteristika da se brzo prilagođava uvjetima u kojima se uzgaja, je znatno smanjen.

Sanska pasmina koza

Sanska koza vodi porijeklo od švicarske sanske koze

Ova pasmina koza vodi porijeklo od švicarske sanske koze, koja je kod nas uvezena početkom prošlog stoljeća. Grla koja su uvezena, križana su sa balkanskom pasminom ili su uzgajana u čistoj pasmini pri lošim uvjetima uzgoja. Uzgoj malog broja grla u čistoj pasmini uzrokovalo je odgajivanje u srodstvu, bez osvježavanja krvi. Kao rezultat svega toga, sanska pasmina koza je sitnija (45-50kg) i manjih proizvodnih sposobnosti. Proizvodnja mlijeka je veća pri boljimuvjetima uzgoja, a u prosjeku iznosi oko 500l.

Domaća bijela koza

Križanjem balkanskih koza iz nižih predjela i jarčeva sanske pasmine stvorena je domaća bijela koza. Između dobijenih meleza postoji razlika po proizvodnim sposobnostima, izgledu i boji (bijela, crna, smeđa). Tijelo je prekriveno dugom ili kratkom dlakom. Karakteristika ove pasmine je da je prilagođena vrlo lošim uvjetima uzgoja, kao što je oskudna hranidba i nepovoljni zemljišni tereni. Prema istraživanjima, proizvodnja mlijeka na godišnjem nivou može biti 270l u prvoj laktaciji i oko 450l u kasnijim laktacijama. Prosječna plodnost domaće bijele koze iznosi 1,8 jaradi po kozi. Težina odraslih koza iznosi oko 40, a jarčeva oko 50 i više kilograma. Od ukupnog broja koza kod nas, ona je među najzastupljenijima. Sprovodi se oplemenjivanje domaće bijele koze križanjem sa sanskom pasminom.

Foto: Bogdan Cekić


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Domaće pasmine Pasmine koza Balkanska šarena koza Sanska koza Domaća bijela koza


Autorica

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je diplomirana agroekonomistica. Autorica nekoliko znanstvenih radova. Moto: "Tko hoće nešto učiniti, nađe način, a tko ne želi, nađe izgovor".