Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja svinja
  • 19.02.2016. 09:30

Domaće meso iz 12 županija za istarski pršut

"Istarski pršut možemo proizvoditi samo od domaćih svinja iz 12 županija koje smo naveli kao izvor sirovine. Stoga, pozivam sve zainteresirane uzgajivače da prihvate pravila Europske unije i uključe se u projekt", riječi su istarskog župana.

Foto: Rajko Polić
  • 2.837
  • 471
  • 0

Od 4. do 6. ožujka u Svetom Petru u Šumi održat će se četvrti Međunarodni sajam "S klobasicom u EU". Ovogodišnji partner manifestacije je Požeško-slavonska županija s kojom Istrijani nastoje dogovoriti dugoročnu suradnju.

"Nakon zaštite na razini Europske unije, povećala se potražnja i izvoz istarskog pršuta. Bili bi sretni ako tijekom 2016./2017. sezone na području Požeško-slavonske županije uspijemo osigurati pet tisuća svinja od 180 do 200 kilograma težine namijenjenih za proizvodnju spomenutog specijaliteta.

12 županija izvor sirovine

Naime, istarski pršut možemo proizvoditi samo od domaćih svinja iz 12 županija koje smo odredili kao izvor sirovine. Stoga, pozivam sve zainteresirane uzgajivače da prihvate pravila Europske unije navedena u specifikaciji nastanka pršuta i uključe se u projekt. Trenutačno surađujemo samo s jednim slavonskim proizvođačem koji se prilagodio našim zahtjevima", rekao je Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Objedinjavanje uzgajivača, klaoničara i prerađivača

U sklopu projekta planirano je pokretanje proizvođačke organizacije i objedinjavanje uzgajivača, klaoničara te prerađivača.

"Temeljem suradnje uklopili bi se u program proizvodnje kulena i kulenove seke tako da butovi budu namijenjeni za istarski pršut. Svinjogojstvo je palo na niske grane i o tome se može raspravljati. Smatram kako je zaštita slavonskog kulena trebala dati pozitivan zaokret, no određeni lobiji pomogli su da se spomenuta delicija zaštiti oznakom zemljopisnog podrijetla umjesto oznakom izvornosti. To je dugoročno krivi korak jer se u proizvodnji može upotrebljavati sirovina iz cijele Europe, a ne samo s područja Hrvatske", istaknuo je Antolović.

Nužno mijenjanje propisa

Prema riječima Željka Jakopovića, zamjenika požeško-slavonskog župana za gospodarstvo, s malo ulaganja i modernizacije u kratkom razdoblju mogao bi se povećati broj uzgajivača.

"Požeško-slavonska županija ima veliki potencijal. Prije 15-ak godina proizvodili smo 50 tisuća tovljenika godišnje, ne računajući uzgoj za vlastite potrebe. Smatram kako je nužno mijenjanje propisa, usklađivanje s Europskom unijom, ali možda i diranje nekih lobija te onih koji se ne bave proizvodnjom nego samo trgovinom mesa".

Foto: Rajko Polić


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Međunarodni sajam "S klobasicom u EU" Milan Antolović Željko Jakopović Istarski pršut Svinjogojstvo Slavonski kulen


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije