Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schaumann Agri
  • 03.12.2015. 12:30

Dobro opskrbljena telad zimi ima manje problema

Teške ekonomske štete u odgoju teladi mogu se izbjeći odgovarajućom energetskom opskrbom.

  • 332
  • 14
  • 0

Uglavnom se zanemaruju potrebe teladi sa promjenama vanjskih uvjeta. Za proizvodnju mlijeka, krave troše više hranjiva za održanje svojih normalnih tjelesnih funkcija ako je prevruće ili prehladno za njih. Telad reagira slično. Postoji jednostavna formula kako održati metabolizam teladi i postići priraste koji se traže. Formula za ispod 20°C: +13 g MAT (mliječna zamjenica) (0,2 MJ ME) po svakom °C.

Sa kojim rezultatima u odgoju teladi trebamo biti zadovoljni?

Sa padom vanjskih temperatura potrebno je značajno više energije i hranjiva za održanje tjelesne temperature i zaštite organizma.

Pravilo je jednostavno: duplirati porođajnu težinu teladi za 8 tjedana. A koje su to količine punomasnog mlijeka koje moramo ponuditi teladi? U dokumentu koji možete preuzeti ispod članka navode se količine od 6 kg dnevno, no najnoviji pokusi na farmi i istraživačkom centru Schaumann-a, Hülsenberg, pokazuju da telad u prvih 4 tjedna života može popiti prosječno 8-10 kg punomasnog mlijeka.

Temperatura (°C)

20

15

10

5

0

-5

Dodatna količina napajanja (l/tele/dan)

0

0,5

1,0

1,5

2,0

2,5

Veće količine MAT (mliječna zamjenica) (g/tele/dan)

0

65

130

195

260

325

* svi podaci na osnovi 130 g/l napitka

Mlijeko konzervirano kiselinama (Schaumacid Drink) i obogaćeno pobljšivačima (Kalbi Phosphoral SF Fit) i pristupačno po volji za pijenje teladi cijeli dan, pokazalo je da se potencijal teladi još bolje iskorištava (prirasti veći za 26,5%). Prvoklasne mliječne zamjenice (Kalbi Milch Premium Spezial) preporučuju se u tim prvim tjednima života kao zamjena obogaćenom i zakiseljenom kravljem mlijeku. Nakon 4 tjedna nastavak napajanja je sa slabije opskrbljenm mliječnom zamjenicom (Kalbi Milch CM).

Za više informacija o ovoj temi, kontaktirajte Schaumann stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata, a ispod članka preuzmite dokument "Odgoj teladi u zimskim uvjetima".

Ljiljana Pomper, dipl.ing.polj.


Dokumenti


Tagovi

Schaumann Agri Telad Hranidba teladi Schaumacid Drink Kalbi Phosphoral Kalbi Milch Mliječne zamjenice Kravlje mlijeko Metabolizam


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]