Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasplodni bikovi
  • 16.05.2018. 18:30

Disco - najteži bik Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Disco, Vili i Fratelo, zvijezde su ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, teške ukupno 4.380 kilograma!

Foto: Vedran Stapić
  • 2.040
  • 183
  • 0

Tradicionalno, posjetitelji Pojoprivrednog sajma u Novom Sadu imaju priliku vidjeti najteže bikove, zvijezde manifestacije. Ove godine titulu najtežeg je ponio Disco, simentalac težak 1.600 kilograma, koji predstavlja Stočarsko-veterinarski centar Krnjača iz Beograda.

"Disco je unuk poznatog Didija, otac mu je Diadore, a majka jedna od najboljih austrijskih krava, Zinoda, koja se koristi za embrio-transfer. Kod njega je došlo do kraja selekcije i nema se više što učiniti. Možete mu se diviti cijeli dan, a ni umjetnik ga ne bi naslikao ljepše", kaže dipl. ing. poljoprivrede za stočarstvo Slaviša Pecikoza.

Disco se drži u rasplodnoj kondiciji

Ovaj bik je 2011. godište, a od njega je prodano čak 170.000 doza sjemena, koje su namijenjene proizvođačima u Srbiji, ali i bivšim jugoslavenskim republikama. "Disco ima najveću kilažu, ali se ne smije utoviti, jer ga držimo u rasplodnoj kondiciji, jer tada rado skače", otkriva Pecikoza.

Pecikoza
Pecikoza kaže da je Disco dostigao kraj selekcije i da se na njemu više nema što učiniti

Vili i Fratelo - još dvije zvijezde ovogodišnjeg Sajma

Osim ovog bika, izložena su još dva - Vili, također simentalac i Fratelo, pasmine charole.

Teži je Fratelo s 1.400 kg. Dnevni prirast mu je preko 1.500 kg, pa spada u red najznačajnijih tovnih pasmina, čija genetika dolazi iz Francuske. Veliki prirast u tovu ostvaruje se u svim uvjetima držanja uz izuzetno laka teljenja. "Fratelo je 2010. godište. Ima veliki randman mesa, veći od drugih pasmina, pa ljudi nalaze interes, zbog brzine tova", objašnjava Pecikoza. 

Vili je težak 1.380 kg. Kombinacija je najtraženijeg europskog bika Wille i poznate majke Alfe. Ova zanimljiva kombinacija roditelja učinila je da se kvaliteta ovog grla ogleda u potomstvu s fantastičnim vimenima, uz visoku mliječnost i odličan prirast u tovu. 


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Disco Vili Fratelo Simentalska pasmina Charole Sjeme Rasplodni bikovi


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.