Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elektronsko obilježavanje stada
  • 13.09.2016. 18:00

Dio kozara protiv bolusa: Propadaju nam stada!

Evidentiranje koza i ovaca uz pomoć bolusa odnosno elektromagnetskih valova izaziva nezadovoljstvo dijela kozara. Nada Bajević iz Kaniške Ive nedaleko Kutine ističe kako praksa pokazuje da takve životinje češće pobolijevaju i slabije napreduju!

  • 5.092
  • 444
  • 0

Slabiji rast i njihovo češće ugibanje odnosno podložnost bolestima, samo su neki od razloga koje je vlasnica stada koza iz Kaniške Ive nedaleko Kutine navela kao loše razloge bolusa. Riječ je o elektronskom obilježavanju životinja ponajprije koza i ovaca, u čijem se želucu nalazi tzv. elektronski transponder. U životinju se umeće već od 6 mjeseci starosti, što hrvatski zakon podržava od 2010. godine.

Naša sugovornica ističe kako se na takav oblik obilježavanja životinja žali nemalo kozara tvrdeći da im one često povraćaju, imaju slabiji apetit i druge tegobe. Pitaju se i zrači li i koliko, očitavanje brojeva koje koze i ovce nose u trbuhu, odnosno kao markice na ušima.

Zbog bolusa propadanje stada

Bajević napominje kako ne vidi svrhu takvog obilježavanja stada koje u konačnici postepeno propada zbog popratnih pojava poput čestih povraćanja i dr. Zapitala se i kakvi se kemijski procesi odvijaju u životinji uslijed elektromagnetskih valova i kako oni na njih djeluju dugoročno? Sretna je, ističe, da njezino dugogodišnje stado nije pod paskom aktualnog zakona, pa još uvijek može piti mlijeko koza koje nemaju bolusa.

Imala je ona tvrdi, stado od tristotinjak koza, ali ih je svela na njih četrdesetak, jer godine su pritisle kaže posla je puno, a valja i zdravlje očuvati. Koze o kojima skrbi sa suprugom Antom, hrani žitaricama voćem i ispašom na livadama ribnjaka uokolo svojeg gospodarstva.

Vrijednost bolusa trećina cijene životinje

Kozarka kaže kako joj bolus koji inače košta trećinu cijene životinje, nije spojiv sa eko preporukama njihovog uzgoja. Ona ima koze stare i više od 15 godina, što životinjama koje nose bolus ne predviđa. Negdašnju informatičku programerku ljuti što kako kaže, one s vrha "ne zanima stanje i zdravlje životinja onako kako bi trebalo, jer koze sa bolusom kratkog su vijeka", a žalosti je i da se očitavaju kao roba na blagajni trgovine. Veterinari bi smatra,uz malo više truda mogli osmisliti bolji način obilježavanja koza i ovaca.

Označavanje životinja zbog sljedivosti

Prema riječima europarlamentarke Marijane Petir u europskom je zakonodavstvu "obveza označavanja ovaca i koza bazirana na načelu pojedinačnog označavanja životinja zbog tzv. sljedivosti". Ono mora uključivati tzv. elektronički identifikator odnosno ruminalni bolus ili elektroničku markicu koja se životinji stavlja na uho. Uključuje to i vidljivu oznaku poput konvencionalne markice za uho ili "tetovažu" iznad kopita.

Europsko zakonodavstvo, zbog istog načela zahtjeva i upis životinja u registar na razini farme odnosno obaveznu dokumentaciju za prijevoz životinje ili stada. Obavezno je i postojanje središnjeg registra odnosno elektronske baze podataka o svim gospodarstvima kao i kretanjima životinja na nacionalnoj razini.

Obilježavanje životinja na dobrovoljnoj bazi

Petir kaže kako države članice s brojem ovaca koji je manji od 600.000 i brojem koza manjim od 160.000, obilježavanje mogu organizirati na dobrovoljnoj bazi, ali za životinje koje se ne stavljaju na tržište unutar Europske unije. Pri tome je dodaje, uvijek važno zadržati označavanje sljedivosti sa dvije markice za uha. Ona otkriva nam, ne zagovara niti jedan od postojećih način označavanja, ali o tome glavnu riječ treba reći struka.

Zbog načina ispaše koze češće (iz)gube markice

Označavanje ovaca, a pogotovo koza bolus elektronskim transponderom ipak se pokazalo kao učinkovita mjera to više, jer se koze, zbog svog načina ispaše znaju izgubiti ili oštetiti neku od markica na uhu, češće nego što to čine druge životinje. Zbog toga i postoji obaveza dvostrukog označavanja - kaže naša sugovornica. Dodaje kako se standardi za izradu zaštite elektronskog transpondera moraju osigurati, "da uređaj odnosno njegova elektronika i baterija ne dođu u doticaj sa sadržajem želuca životinje".

Kada je o elektromagnetskom zračenju riječ, nema razloga za zabrinutost "jer tek podražaj čitača aktivira transponder, koji potom daje povratnu informaciju i do aktivacije čitačem odnosno i nakon toga je neaktivan". Količina ektromagnetskog zračenja kaže Petir manja je od one potrebne za slanje i primanje poruke na mobitelu.


Tagovi

Koze Petir Bolus Markice Kozarka Bajević Ovce


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]