Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore mljekarima
  • 11.01.2018. 07:30

Da bi opstali mljekari se okrenuli proizvodnji sira

Kako bi opstali, mljekari su se okrenuli i proizvodnji sira. Njihove napore prepoznala je Vukovarsko-srijemska županija te im dodijelila potpore u visini od 40.000 kuna.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 637
  • 61
  • 0

Slavonsko-baranjski mljekari su posljednjih nekoliko godina doslovce padali na koljena. Mnoge su farme propale uglavnom zbog loše agrarne politike. Rijetke svijetle primjere opstanka i prilagodbe, u Vukovarsko-srijemskoj županiji odlučili su izravno podržati.

"Župan je sredinom prosinca od malih OPG-a i obrta tražio da dostave dokumentaciju po kojoj se vidi da imaju investiciju u legalizaciju proizvodnje sira s tim da ukupan iznos koji potražuju, znači 40.000 kuna, mora biti barem dvostruko veći na računima ili poslovima koje su željeli da im mi isfinanciramo. Dakle, radi se o OPG-ima koji legaliziraju svoju proizvodnju sira u iznosu koja je dvostruko veća od potpore koju će dobiti od županije", kaže Andrija Matić, pročelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu.

Na natječaj su se javila i prošla dva takva proizvođača s područja VSŽ. OPG Nikole Kostića iz Starih Mikanovaca i OPG Mije Pranjića iz Drenovaca.

Bez kvalitetnog proizvoda nema vas na tržištu

"Morali smo se orijentirati na proizvodnju sira i sad idemo u izgradnju sirane. Jedan dio opreme smo već uzeli i napravili. Ova inicijativa županije je hvalevrijedna, pomoći će nam da završimo projekt i krenemo u proizvodnju", kaže Ivan Kostić dodajući da je farma muznih krava, a otprije četiri godine i proizvodnja sira, obiteljski posao koji obavlja uz trojicu sinova.

"Borimo se. Plasman je dobar, sir ide i van zemlje. Nedostatak dijela opreme ćemo sad riješiti i moći proizvoditi više", dodaje Ivan Kostić.

Mijo Pranjić, pak, OPG je preuzeo nakon smrti oca 2003. Danas imaju 32 krave, a dnevna proizvodnja je 600 litara mlijeka. Dobivena sredstva uložit će u ostatak opremanja sirane.

"Ako nemate dobar i kvalitetan proizvod, nema mjesta za vas na tržištu. Zato smo prošli brojne edukacije, radionice za mljekara-sirara. Svaki dan nešto novo naučite", kaže Mijo Pranjić.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji inače trenutno je 15.000 muznih krava, a proizvodnja se procjenjuje na 60 milijuna litara mlijeka.

Foto: Damir Rukovanjski


Tagovi

Mlijeko Sir Potpore Vukovarsko-srijemska županija


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.