Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 09.12.2019. 15:00
  • Češka

Češki sustav uzgoja simentalca uhvatio priključak s najboljima, možemo li i mi?

Čak 46 sudionika boravilo je u stručnom posjetu Češkoj Republici s ciljem detaljnog upoznavanja njihovog vrlo efikasnog i uspješnog sustava uzgoja goveda. Većinu putnika činili su napredni, uglavnom mladi uzgajivači simentalca.

Foto: Damir Pejaković
  • 1.758
  • 199
  • 0

Naši napredni, udruženi uzgajivači simentalskog goveda nastoje već godinama držati korak s najboljima. Najbolji su, opće je poznato, njemački i austrijski uzgoji simentalskog – Fleckvieh goveda i s njima desetljećima surađujemo, posjećujemo ih i kupujemo njihov rasplodni materijal. Manje je poznato da češki uzgajivači te iste simentalske pasmine, koju oni zovu strakata plemena, krupnim koracima napreduju i u potpunosti su uhvatili priključak s njemačkim i austrijskim uzgajivačima. Stoga naši uzgajivači simentalca Zagrebačke županije i Grada Zagreba već nekoliko godina planiraju jedan ozbiljan stručni posjet češkim uzgajivačima i to su napokon realizirali.

Od 25. do 27. studenog ove godine 46 sudionika boravilo je u stručnom posjetu Češkoj Republici s ciljem detaljnog upoznavanja njihovog vrlo efikasnog i uspješnog sustava uzgoja goveda. Većinu putnika činili su napredni, uglavnom mladi uzgajivači simentalca, članovi Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Oni su naravno poveli sa sobom i predstavnike struke iz centara za umjetno osjemenjivanje, veterinarske stanice Vrbovec, područne službe Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Uprave za stručnu podršku razvoju Ministarstva poljoprivrede te nekoliko svojih kolega uzgajivača iz susjednih županija. Medijski je putovanje popratio i dugogodišnji suradnik, novinar Radio Vrbovca. Samu organizaciju putovanja proveli su djelatnici Saveza (proizvođačke organizacije) u suradnji s tvrtkom Nova-Genetik, koja je zastupnik češkog centra za UO Natural.

Češki sustav uzgoja u potpunosti je uhvatio priključak s najboljima, možemo li i mi …?!

Program stručnog posjeta Češkoj bio je (sažeto):

  1. Posjet centru za umjetno osjemenjivanje Natural (Hradištko blizu Praga)
  2. Prezentacija češkog uzgoja goveda u krovnoj organizaciji ČMSCH („Hradištko“)
  3. Obilazak manje simentalske eko-farme s robotskom mužnjom i preradom mlijeka
  4. Prijem u Savezu uzgajivača češkog simentalca CESTR (Radešinska Svratka blizu Brna)
  5. Obilazak velike farme češkog simentalca Pro-Agro (Radešinska Svratka)
  6. Obilazak specijalizirane farme za uzgoj rasplodnih junica i tov junadi (okolica Brna)
  7. Obilazak farme vrhunske rasplodne stoke u sustavu krava-tele (okolica Brna)
  8. Kratko turističko razgledavanje drugog najvećeg grada Češke Republike – Brno

U najvećem centru za UO u Češkoj – Natural drže više od 100 rasplodnih bikova iz više od 20 različitih pasmina. Među njima je i simentalski bik Wings, kojega su kupili u Hrvatskoj od predsjednika našeg Saveza, Damira Horvatića. Bik nije mogao ostati u našem uzgoju jer je nositelj genskog defekta F5, a naši su uzgajivači odlučili (kao i austrijski i njemački) izbjegavati širenje poznatih genskih defekata u populaciji. Češki centri za UO imaju drugačiju strategiju pa koriste ovog visoko rangiranog genomski-testiranog bika na svojoj populaciji, ali i za izvoz. Wings je trenutno 4. po gGZW indeksu (126) od svih simentalskih bikova koje nudi Natural.

WINGS (Walk x Worldwide x Rumgo) – pravi suvremeni “internacionalac”: rođen u Hrvatskoj – majka austrijska krava – otac njemački bik – "živi i radi“ u Češkoj

Od najpoznatije osobe češkog uzgoja goveda dr. Josefa Kučere čuli smo važne činjenice o efikasnosti i razvoju češkog govedarstva u srcu njihovog sustava, a to je krovna uzgojna organizacija ČMSCH (Českomoravska Společnost Chovatelu). Dr. Josef Kučera je menadžer tog dioničkog društva kojemu su dioničari pasminski savezi uzgajivača simentalca, holsteina, ostalih pasmina goveda, drugih vrsta životinja i manjim dijelom ministarstvo poljoprivrede. Po vrsti poslova tu organizaciju bi mogli usporediti s našom dosadašnjom HPA. Ukupno u ČMSCH zajedno sa podružnicama radi oko 250 zaposlenih. Inače, dr. Kučera je i predsjednik Europskog simentalskog saveza već 12 godina.

Dvije bitne stvari za naše zainteresirane uzgajivače i stručnjake dr. Kučera je posebno istaknuo – uspješan i potpun ulazak u zajednički AT/DE/CZ sustav genetskog vrednovanja za simentalsku pasminu – GZW sustav. Česi više nemaju zasebno računanje uzgojnih vrijednosti – dio su zajedničkog sustava s austrijskim i njemačkim uzgojima (Gemeinsame Zuchtwertliste -GZL). A na pitanje naših uzgajivača što bi za nas bilo najvažnije da bismo slijedili njihov uspješan put – spremno je odgovorio: lideri – morate izabrati jake lidere, jako vodstvo, koje će čvrsto gurati prema zajedničkom cilju.

Poznata piramida organizacije uzgoja u Češkoj – funkcionira u praksi i daje odlične rezultate

Na drugom kraju Češke, u okolici Brna, ugostili su nas naši kolege – uzgajivači simentalskog goveda udruženi u savez CESTR (Svaz Chovatelu Českeho Strakateho Skotu) – Radešinska Svratka. Taj savez već 30-ak godina radi u interesu uzgajivača simentalca, priznat je i bitan čimbenik u sustavu. Ima točno 209 članova. Vodi matične knjige za čitavu populaciju simentalca (oko 130.000 krava), izdaje uzgojnu dokumentaciju, radi promociju uzgoja i pasmine, organizira izložbe, izdaje časopis i ima tvrtku za prodaju stoke (Cattle Market) s 5 zaposlenih, koja je čimbenik na tržištu – izvoze stoku u Austriju, Njemačku, Francusku, Rusiju, Ukrajinu, Kazahstan, Uzbekistan, Tursku, Libanon, … Hrvatsku. Posluju na tržištu, ali imaju i oko 60% dotacija od države. Važni su dioničari krovne organizacije ČMSCH, čije usluge svi uzgajivači koriste. Imaju nove poslovne prostorije u kojima su nas primili (izgrađene 2015.godine).

Imaju sustav koji donosi rezultate: prije 20 godina imali su prosječnu godišnju proizvodnju mlijeka od 5.100 kg/kravi – danas je to 7.700 kg/kravi i prosječni MTR 390 dana, što je potpuno ravnopravno uzgajivačima u Austriji i Njemačkoj. Njihovi rasplodni bikovi koje koriste za UO na zajedničkoj su listi sa svim austrijskim i njemačkim bikovima i koriste se i u najboljim uzgojima kao bikovski očevi. Njihova rasplodna i tovna stoka organizirano se prodaje na brojnim tržištima i vrlo je konkurentna. To je uspješan sustav.

Naši zainteresirani uzgajivači i struka upoznali su efikasan sustav u kojemu savez uzgajatelja igra važnu ulogu

Na 4 farme koje smo posjetili tijekom ovoga putovanja vidjeli smo i čuli puno korisnih informacija, a dio svega toga može se vidjeti i u galeriji slika na stranici saveza www.simentalac.com.

Autor: Damir Pejaković, dipl.inž.agr., Ministarstvo poljoprivrede

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Stočarstvo Govedarstvo Simentalsko govedo Fleckvieh goveda Češka Simentalski bik Wings Krovna uzgojna organizacija ČMSCH

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!