Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša i kukuruz
  • 19.08.2022. 07:30

Čeka nas najslabija berba kukuruza od 2007. godine?

Podaci analitičara pokazuju da bi ovogodišnji urod mogao iznositi 55,4 milijuna tona što je najmanja količina u posljednjih 15 godina

Foto: Maja Celing Celić
  • 945
  • 157
  • 0

Još se u srpnju dalo naslutiti kako će ove godine ekstremno visoke temperature uz nedostatak oborina najviše negativnog utjecaja ostaviti na kukuruzu. Vremenske prilike su već tada smanjile prognoze za njegov, ali i prinos suncokreta, krumpira i šećerne repe. 

Urod manji za 10 milijuna tona

No, kukuruz je na ovim prostorima jedna od najviše uzgajanih kultura pa ono što se događa ovoga ljeta nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Loše oprašivanje, manji broj klipova, sitna zrna ratare dovodi do velikih problema. Čak nisu sigurni ima li smisla ulaziti kombajnom u polja jer će u najboljem slučaju imati 50 postotni prinos od prošlogodišnjeg.

Kukuruzu nema spasa, a ratari nakon ekstremne suše pitaju ima li smisla ići u jesensku sjetvu

Slična je situacija u mnogim europskim zemljama. Već se sada govori o najslabijoj berbi u posljednjih 15 godina, navodi Agrarheute pozivajući se analizu konzultantske tvrtke Strategie Grains. Naime, prema njihovim podacima urod bi mogao biti manji za 10 milijuna tona, odnosno 55,4 mil. t što je najmanja količina u posljednjih 15 godina. Srpanjska prognoza predviđala je 65,4 mil. t što znači da je kolovoška korigirana za značajnih 15 posto. 

Ima ga već za berbu 

I američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) u svom  je posljednjem izvješću smanjilo prognoze za europsku berbu za 8 milijuna tona, sa 68 na 60 mil. t.

Ranija berba u Francuskoj 

Toplinski valovi i nedostatak padavina najviše su pogodile ključne zemlje proizvođače - Francusku, Rumunjsku i Mađarsku. 

U Francuskoj se, primjerice, očekuje berba na najnižoj razini u posljednjih deset godina, pa možda i više, pokazali su podaci ureda za poljoprivredu, FranceAgriMer. Nešto više od pola, 53 posto onoga za zrno bilo je u dobrom ili odličnom stanju prije desetak dana, 8. kolovoza. Upravo je ta kultura u Francuskoj najviše pogođena sušom zbog čega će se morati pristupiti ranijoj berbi. 

Posljedično, Strategie Grains je povećao prognozu uvoza ove žitarice za gotovo 3 milijuna tona, na 20 mil. t, uključujući i planiranih 9 mil. t iz Ukrajine što je, kako znamo, vrlo neizvjesno. 

Kada je riječ o cijenama, europske, za novu berbu (studeni) porasle su za 2 eura na 337 eura po toni.

Također, analitičari su smanjili predviđanja za upotrebu ove žitarice kao stočne hrane te potražnju preusmjerili na pšenicu i ječam, a to bi, navodi se, moglo dovesti do ograničenja u trgovanju njima. 

Cijeli idući tjedan meteorološki portali najavljuju obilne padaline. No, kukuruzu koji je u stanju kakvo je, sigurno neće puno pomoći. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Suša Kukuruz Europski kukuruz Berba Prognoza Urod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djevojčice u narodnim nošnjama . #RuralFoto #Selo