Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU stočarstvo
  • 10.10.2023. 18:00

Broj goveda pada petu godinu zaredom - više je faktora

Cijene govedine će i dalje biti visoke, jer se očekuje daljnji pad brojnosti stada, a to znači da će biti manji broj zaklanih grla

Foto: Depositphotos/ alessandroguerr
  • 2.436
  • 218
  • 0

Stočari u Europskoj uniji su u sve nezavidnijoj situaciji. Broj goveda opada petu godinu zaredom, a razlog su visoki troškovi proizvodnje, pad cijene mlijeka, kao i novi propisi koji otežavaju opstanak farmi koje se bave uzgojem mliječnih krava ili tovljenika.

Europska komisija u izvješću o tržišnim izgledima vjeruje da će se ovakav trend nastaviti i sljedeće godine.

Nova pravila proizvodnje i poslovanja

Pred ovim sektorom su zahtjevi koji mijenjanju način poslovanja, sprječavaju ulaganja i ograničavaju mogućnost prodaje. Iako je zabilježen oporavak izvoza goveda, posebno u Tursku u 2022., analitičari očekuju da će u budućnosti zakonodavstvo EU o dobrobiti i transportu živih životinja značajno ograničiti izvoz žive stoke.

Cijene govedine će i dalje biti visoke, jer se očekuje daljnji pad brojnosti stada, a to znači da će biti manji broj zaklanih grla. Prema procjenama Komisije, proizvodnja govedine će 2023. godine opasti petu godinu zaredom. U prvoj polovici 2023. godine broj zaklanih grla je u EU pao za 3,8 posto, a za cijelu godinu se očekuje pad od skoro dva posto.

Relativno visoke cijene junećeg mesa ograničavaju maloprodaju i ugostiteljsku ponudu i ograničavaju uvoz, posebno visokokvalitetne junetine. Zbog smanjene domaće ponude, posljedično će doći do smanjenja izvoza iz EU.

Visoka cijena stočne hrane i niska cijena mlijeka

Stočari će se i u budućnosti suočavati s visokim troškovima proizvodnje, a posebno s previsokim cijenama stočne hrane, što će negativno utjecati na profitabilnost. Kupci će se više okretati mesu peradi zbog nižih cijena. 

Još jedan limitirajući faktor u ovoj proizvodnji je suša koja ograničava dostupnost hrane za stoku. Najveće smanjenje brojnosti, posebice mliječnih grla, očekuje se u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu. 


Tagovi

Broj goveda Mliječne krave Proizvodnja govedine Cijena govedine Europska unija Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?