Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Saša Horvat
  • 16.07.2019. 10:30
  • Osječko-baranjska, Klokočevci, Našice

Birao ih na elitnim farmama u Francuskoj i sad uzgaja najmesnatije pasmine ovaca!

Ile de France najmesnatija je pasmina ovaca na svijetu. Ovnovi teže oko 160 kilograma, a šilježice su od 80 do 100 kilograma kada su za rasplod, kaže Saša Horvat kojemu je u uzgoju pomogla i Osječko-baranjska županija.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 3.016
  • 297
  • 0

Saša Horvat i supruga Marija pokazali su da imaju viziju, volje i hrabrosti. Ostali su u malenom selu kod Našica, oboje raditi na obiteljskom imanju i "podizati" troje djece. Vrijednu obitelj iz Klokočevaca, koja se odlučila uzgajati ovce pasmine Ile de France, prepoznala je i Osječko-baranjska županija.

"Od Županije sam na natječaju dobio 20 tisuća kuna gdje su 70 posto nepovratna sredstva i od tih sredstava sam realizirao sistem napajanja, pumpu, pojilice i slično, te kupio jednog električnog pastira marke De Laval", kaže Saša dodajući da mu je drago da županija kao i država potiču mlade ljude u poljoprivrednoj proizvodnji.

Koriste, navodi, i druge mjere kao što su analiza tla, subvenciju osiguranja i slično te valja istaknuti da treba jako malo papira i realizacija ide jako brzo. "Za mladog čovjeka je to veliki poticaj. Savjetovao bih sve poljoprivrednike da se prijavljuju na natječaje. Nije više ni administracija velika. U dva dana smo sve riješili. I normalno mora se raditi po propisima i sve ide onda svojim putem", otrkiva Saša pokazujući nam kupljenu opremu.

fd
Dio opreme kupljen uz potporu Osječko-baranjske županije

Ovce pasu na unajmljenom pašnjaku od 20 ha

Kako dodaje, imaju unajmljen pašnjak od 20 hektara od nekadašnje Agencije za raspolaganje državnim zemljištem. Ogradio ga je jer je problem čuvanje, a imaju ispaše cijelu godinu.

"Sada je na pašnjaku 80 ovaca iz domaćeg uzgoja, ove naše križane ovce i polako održavaju pašnjak. Za sada je u kompletu, ali u planu je da bude u pregonima jer je bolje gospodarenje pašnjakom", priča dalje navodeći da ima dobrih trava, ali i loših. Bio je to i prije pašnjak, seoski, ali zapušten jer u selu nije više bilo stoke. Okrčili su ga, sredili i priveli kulturi i plaćaju godišnji zakup agenciji.

"Komplet moja proizvodnja i stočarska i pašnjak i voćnjak su u eko proizvodnji. Imamo i četiri hektara lješnjaka, šest hektara lucerne, ljulja, djetelinsko travnih smjesa... Tako da je i hranidba kompletna ekološka. Dobijemo i poticaj za eko proizvodnju, ali za ovce ne", otkriva napominjući da ima dosta zaštitnih sredstava koja su dostupna i smiju se upotrebljavati u ovoj proizvodnji te uspijevaju izaći na kraj i s bolestima.

efd
Ile de France je najmesnatija pasmina na svijetu

Ovčarstvom se sa Sašom bavi i njegov kolega Nenad Kuzmanović tako da možemo reći da zajednički dijele rizik. Ile de France je najmesnatija pasmina na svijetu. Ovnovi teže oko 160 kilograma, a šilježice su od 80 do 100 kilograma kada su za rasplod. Nakon godinu dana starosti idu u priplod. Birali su rasplodni materijal i ženski podmladak koji će s 50-tak do 60 kilograma ići dalje za rasplod. I ovnići također. No, nešto će biti i za meso.

U Hrvatskoj zasad nije prepoznato to tržište, ali imali su kontakt iz Srbije, Mađarske, Bosne i tamo već imaju kupce, priča Saša, jer, ne mogu svi biti za rasplod. Cijena ženskog janjeta za rasplod u Mađarskoj, Srbiji i okolnim zemljama prodaju se po cijeni 300 eura po komadu. Tada je janje staro od tri do šest mjeseci, a što je starije, postiže bolju cijenu, dok muško rasplodno grlo u starosti od godinu dana stoji od 500 do tisuću eura.

Stado su kupili uz pomoć sredstava iz Programa ruralnog razvoja odnosno kroz tip operacije 6.1.1. i za 50 tisuća eura nepovratnih sredstava. Ovce su ih koštale 40 tisuća eura.

Nedostatak zemljišta za zimsku hranidbu

"Kolega i ja smo ih birali jesenas u Francuskoj. Obišli smo elitnih pet, šest farmi, ostavili kapare, i u veljači na sajmu smo birali. One će se hraniti na 20 hektara pašnjaka, a i sami proizvodimo sijeno te će dobivati i nešto zrnaste hrane koje ćemo ipak morati dokupiti. To je prvenstveno za zimsku hranidbu", kaže naš domaćin obilazeći s nama ovce i doista impozantne ovnove koji su za sada odvojeni od ženki, dodajući da sada jedu sijeno i pašu. Krajem listopada u pravilu prestaje paša, ali i dalje budu na prostoru gdje mogu šetati. 

Imaju nešto svoje zemlje za proizvodnju zobi, tritikalea, ječma, ali dio će se morati kupiti, kako su već rekli, zbog zimske hranidbe. No, zadivljeni smo i novim objektom, za naše prilike malo neobičan, jer je montažni.

vd
Montažni objekt za ovce

"Nisam stigao raditi zidani i čvrsti objekt. To je montažni objekt prekriven folijama koji su se na nekim farmama dobro pokazali i traju već dvadesetak godina. Podigla ih je jedna tvrtka iz Kučanaca i to za svega nekoliko dana. Lijep je i efikasan objekt i prilično je jeftin. To sam podigao ipak vlastitim sredstvima", priča Saša Horvat koji s obitelji ima i devet hektara oblačinske višnje, a koja sazrijeva većinom u isto vrijeme.

Malo, kaže, bude problem s branjem, iako su je upravo obrali, i to u tjedan dana. Zadovoljni su kvalitetom i berbom, a cijena je između 2,5 do tri kune za kilogram. "Mi smo dugogodišnji kooperanti i plaćaju nam na dvije do tri rate čime smo zadovoljni. Imamo i tri do četiri prskanja zaštitnim sredstvima i još jednom protiv crva i muhe", dodaje Saša. 


Fotoprilog


Tagovi

Saša Horvat Klokočevci Ile de France Uzgoj ovaca Ekološka proizvodnja Osječko-baranjska županija Potpora


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner