Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Austrijski stočari
  • 26.06.2022. 12:00

Austrijski stočari imaju samo 20 mliječnih krava u prosjeku, a žive bolje od hrvatskih

Dnevni prosjek mliječne farme u Austriji je 400 litara mlijeka, što je 140.000 litra mlijeka godišnje, a to je manje od proizvodnje većine hrvatskih proizvođača mlijeka.

Foto: Marinko Petković
  • 7.622
  • 1.243
  • 0

Hrvatska mljekarska reprezentacija, 50 stočara iz Zagrebačke županije i dvije susjedne, članovi udruge i proizvođačke organizacije ZG SIM-a posjetili su ovih dana Austriju. U okviru stručnog putovanja posjetili su uzgojni centar Treboch u Štajerskoj, obišli dva miješana gospodarstva na obiteljskim farmama za mlijeko i tov, nazočili aukcijskoj prodaji stoke u Zollfeldhalle (CaRINDthia), a vidjeli su kako to rade i učenici srednje poljoprivredne škole u sustavu krava-tele u St. Donatu.

"Organizirali smo ovo stručno putovanje kako bi naši stočari, u prvom redu proizvođači mlijeka i tovljači, vidjeli na primjeru dobre prakse kako se taj posao radi u govedarstvu Štajerske, ali i trži u jednoj od vodećih europskih zemalja", kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak Josip Kraljičković, nakon obilaska spomenutih odredišta, koja su nam ostala u lijepom sjećanju.

Dodao je da pripremaju izgradnju Regionalnog centra rasplodne stoke (RCRS) Dubrava, što je projekt vrijedan 50 milijuna kuna, za pružanje usluga prije svega stočarima, da tamo mogu kupiti kvalitetna grla, koji bi trebao biti gotov za tri godine, a čije je idejno rješenje rađeno prema onome u Koruškoj.

Prosjek mliječne farme u Austriji 400 l

Prema njegovim riječima, vlast je u Austriji, bila ona lokalna i nacionalna, na usluzi proizvođačima mlijeka i mesa, koji imaju više izvora financiranja na gospodarstvu, jer imaju i šume u svom sastavu, ali i vrlo jaku organizaciju, koja stoji iza njihovog govedarstva. "Naš RCRS Dubrava, čije će projektno rješenje biti gotovo do kraja godine, bi trebao biti vrlo važan kamenčić, kako bi i naše stočarstvo, stalo na zdrave noge i dobilo zasluženo mjesto koje mu pripada u poljoprivredi", ističe Kraljičković. Inače,  financiranje RCRS-a Dubrava, koji se spominje već dugi niz godina, od 1998. godine, nakon analize svih mogućih izvora, trebala bi preuzeti središnja država.

Hrvatski stočari u Austriji

Naime, hrvatski poljoprivrednici često kupuju junice u toj zemlji, koje su, kažu, za klasu bolje od onih u Njemačkoj. Direktor uzgojnog centra Traboch (Rinderzucht  Steiermark) Peter Shubert, otkriva da su tvrtku Genetic Austria (GA) osnovali regionalni savezi za uzgoj, a Štajerska je regija poznata po uzgoju simentalca, gdje ima 150 farmi, a ova ih tvrtka izvozi u 40 zemalja, bilo da je riječ o sjemenu, embriju do živih životinja.

Inače, ing. Mato Janjić je bio naš čovjek za vezu, koji je u Austriji dogurao do mjesta direktora u GA, a nedavno je podigao i svoju farmu u Bosni i Hercegovini, otkriva nam poljoprivredni savjetnik u Vrbovcu Damir Pejaković, stručni tajnik  ZG SIM-a, koji kaže da dugo željeni centar Dubrava, kojega čekamo već 40 godina, mora biti napravljen kako treba.               

S radom ZG SIM-a upoznao nas je Nikola Kostiha, koji kaže da su još 2017. godine dobili status proizvođačke organizacije te da su u pet godina povukli iz Mjere 9., 500.000 eura i organizirali prodaju preko računa viškova robe za svojih 147 članova s područja županije i Grada Zagreba. Dodaje da su najviše prometa ostvarili u ovih pet godina preko tovnog materijala, odnosno bikova za klanje i izlučenih krava te nešto junica.

Cilj je, kaže, organizirati prodaju rasplodnog materijala, zbog čega su i organizirali ovo stručno putovanje, u prvom redu za mlađe članove, kako bi vidjeli kako se to radi na europskom nivou.

Kako se čulo, dnevni prosjek  mliječne farme u ovoj zemlji je 400 litara mlijeka, što je 140.000 litra mlijeka godišnje, a to je manje od proizvodnje većine hrvatskih proizvođača mlijeka.

Ispred nas su 50 godina       

Među njima su bili i školovani mladi poljoprivrednici Danijel Horvatić i Rafael Hubak, koji su u pratnji supruga Magdalene i Eleonore, vrijedno pratili austrijska iskustva, ali i međusobno, otvoreno, razmjenjivali informacije, bilo da se radi o uporabi poljoprivrednih strojeva, koji se učestalo kvare, bili noviji ili stariji, kupnji zemljišta, zelenoj gnojidbi ili nabavci repromaterijala i goriva, čije cijene su otišle u nebo u ovoj krizi.

Supružnici Horvatić i Hubak

Bez lažne skromnosti Horvatić, čiji su vrhunski bikovi za rasplod prodani u Njemačku i  Češku, ističe da mladi poljoprivrednici u Austriji, manje rade, odnosno imaju manje zemlje i goveda, a žive bolje od nas, jer su suvlasnici mljekare, aukcijske prodaje i mesnice. Dodaje da će nakon ove posjete, osigurati pašnjak za goveda, kojih ima 70. On obrađuje 80 ha zemljišta od kojih je 50 ha u njihovom vlasništvu. Osim toga,  kaže, farme su tamo odmah uz cestu, a jedna je tik do benzinske postaje, što nikome ne smeta, a on je, kaže, potrošio 200.000 kuna samo na asfaltiranje prilazne ceste do svoje farme.

S druge strane, Hubak ističe da se vidi kako se živi s otkupnom cijenom mlijeka od 52 euro centa, koja je kod nas tek sada 43 eurocenta, što je 75 lipa više. Drugim riječima, komentira, mi što više radimo više novca izgubimo. U Austriji, pak, farmer može živjeti i od 20 mliječnih krava, kaže, jer iza njih stoji uređen tržišni sustav te vrhunska genetika, koja daje odlične rezultate, kroz više generacija. On u općini Križ obrađuje 160 ha zemljišta te ima 100 krava na mužnji,  od kojih dobije 1.500 litara mlijeka dnevno po otkupnoj cijeni od 3,20 kuna po litri bez PDV-a.

Ivica Škrivanek iz Bešlineca kod Ivanića, gdje obrađuje 100 ha zemljišta i ima 25 muznih krava, drži da su austrijski stočari, koji nemaju nove štale, ali imaju vrhunsku genetiku i uređeno tržište, barem 50, ako ne i 100 godina, ispred nas. Vidi se da su to generacije, uz pomoć struke i države, pomno stvarale, a kod nas se ni zemljište, koje je ključ uzgoja, ne može rješiti, jer nitko nema "čiste papire", upozorava on.     

Štale od drveta, ali dva puta dnevno mijenjaju slamu      

Obišli smo dvije stočne farme u Schardorfu i Preblu na kojima smo bili lijepo, domaćinski dočekani i počašćeni, ispred same štale, koje su izgrađene od drveta, jer gotovo svi ovdašnji stočari na obiteljskom gospodarstvu imaju puno hektara šume, a neki i po 100.

Planinska farma obitelji Heidemarie Ferstel, nalazi se na čak 900 metara nadmorske visine, koja je uzgojila nagrađenog bika GS Der Beste, a 70 posto prihoda ovog gospodarstva, na kojem smo vidjeli i voćnjak, 40-ak košnica pčela i dvije koze, dolazi od proizvodnje mlijeka. Heidemarie nam je otkrila da zbog čuvanja dvoje male djece, imaju podjelu posla na farmi, koja se nalazi na dvije lokacije, a ona je zadužena za umjetno osjemenjivanje stoke.

Štala od drveta

Vidjeli smo da je podloga u štali, koju su izgradili 2009. godine, od vapna, a na njoj sjeckana slama, koju dva puta dnevno stavljaju na ležište, što je iznenadilo naše stočare. Od stočne hrane, nismo primijetili miksericu, već koriste samo silaže i koncentrat te sve krave napasaju. Proizvodnja po kravi je 10.000 litara mlijeka, 800 kilograma masti, plus proteini što je jako dobro, komentirali su hrvatski stočari, koje ni kiša nije omela u obilasku veće farme u krugu od 100-tinjak metara.     

Zemljišta imaju ukupno 86 ha, od čega je 30 ha šume, a od 56 ha zemlje, dva ha je pod kukuruzom dok su sve ostalo travnjaci. U najmu imaju samo 4 ha te su nedavno kupili još 21 ha zemlje, koja je ondje dosta skupa. 

Vole musti krave, a imaju i manji bazen    

Uzgojem simentalaca se bave od 1960. godine, a trenutno imaju 100-tinjak grla stoke u otvorenom uzgoju, kazala je ova stočarka dok njezin suprug, na drugoj farmi, ima smeđe krave, koje su, putem genetike pogubile meso u korist mlijeka. Radi se o kvalitetnim grlima, jer je šest krava već prešlo 100.000 litara mlijeka, a veliki broj mladih bikova, koje uzgajaju, koriste i testiraju. Veseli ih, kažu, rad na farmi, a nisu nešto posebno zainteresirani za brojne izložbe goveda.

Druga farma obitelji Martina Stücklera je na 790 metara nadmorske visine, a posjeduju 70 ha zemlje, od čega je 60 vlastitog zemljišta i 10 u zakupu te čak 105 ha šume, od čega je dva hektara alpskih pašnjaka. Tu je i 49 muznih krava, čak 91 ženski podmladak i 18 bikova/teladi.  Na njoj žive i rade tri generacije, a u sklopu farme imaju i manji bazen u izgradnji.

Bazen uz štalu

Emina Burek kaže da ljepšu farmu, koja ima i jako puno poljoprivredne mehanizacije te barem tri novija traktora, dugo nije vidjela, iako se vidi po nadogradnji štale, da su postepeno investirali u širenje gospodarstva. "Genetiku goveda prate još od 1965. godine", ističe ona. Inače, dnevni muzni prosjek je malo iznad 34 litre po kravi, a u izmuzište su ulagali 2009. godine te zasad samo razmišljaju o robotu za mužnju, jer, kažu, vole musti krave.     

Uskoro više i o samoj aukciji stoke te srednjoj poljoprivrednoj školi koja se bavi edukacijom o sustavu krava-tele. 


Fotoprilog


Tagovi

Stočari u Austriji Josip Kraljičković ZG SIM RCRS Dubrava Peter Shubert Damir Pejaković Nikola Kostiha Danijel Horvatić Rafael Hubak Ivica Škrivanek


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije