Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 24.08.2021. 18:00

ASK se širi: U Njemačkoj daju 200 eura po svinji farmerima koji odustanu od uzgoja

ASK je potvrđen u mjestu Sikole u Srbiji. U Njemačkoj je potvrđeno gotovo 2.000 slučajeva, a i zone pod ovom bolesti šire se u Poljskoj.

Foto: Depositphotos/Chretien
  • 1.507
  • 868
  • 0

Najnoviji slučaj afričke svinjske kuge zabilježen je u našem susjedstvu. Naime, srpski mediji danas izvještavaju o tome kako je ova bolest pogodila još jednu općinu u Srbiji, točniju Sikole kod Negotina, na istoku zemlje. Osim ovoga područja, ASK je zabilježen i u Šarkamenu i Trnjanu. 

No, bolest se širi i na sjeveru Europe. Prema najnovijim podacima koje njemačke vlasti svakodnevno objavljuju, u toj je zemlji do sada potvrđeno gotovo dvije tisuće slučajeva ove bolesti, odnosno, broj se povećao na 1.981 slučaj. Najveći je pritisak, kako piše Agrarheute u istočnim saveznim državama Brandenburg i Saska koje graniče s Poljskom. 

Samo u prethodnom tjednu zabilježena su 64 slučaja ASK-a kod divljih svinja, a od toga 43 u Brandenburgu i 21 u Saskoj. 

Premijer Saske, Michael Kretschmer smatra kako borbu protiv ove bolesti treba doživjeti "kao europski zadatak" te da njemačke savezne države trebaju biti međusobno solidarne u rješenju ovoga problema. 

U toj je zemlji, kako bi se spriječilo širenje ASK-a, građanima Frankfurta na Odri zabranejn ulazak u gradsku šumu, ali i polja te livade koje se nalaze izvan urbanog područja, budući da je ondje potvrđeno čak 199 slučajeva ASK-a. 

Pred malim farmerima u Brandenburgu je velik izazov. Naime, početkom kolovoza, vlasnicima gospodarstava koje imaju do deset domaćih svinja, je predloženo da ih ne uzgajaju iduće dvije godine. Za takvu bi odluku dobili 200 eura po svinji. 

Kada je riječ o njima susjednoj Poljskoj, Farmer piše kako su prema posljednjoj uredbi Europske komisje uvedene crvene zone na jednom području vojvodstva Donja Šleska te na tri područja Podkarpatskog vojvodstva. U ružičastoj zoni je jedno područje u Lubuškom vojvodstvu.  

Crvena se zona odnosi na ograničeno područje i iznosi minimalno sedam kilometara izvan zaštićene zone. Ondje je isporuka tih životinja na druga gospodarstva ili u klaonicu moguća nakon što službeni veterinar izda zdravstvenu potvrdu i dobije odluku pokrajinskog veterinara o njihovu premještanju. 

U toj je zemlji tijekom srpnja, porastao broj svinjogojski farmi s pozitivnim testom na ASK. Prošlog je mjeseca on porastao na 36 slučajeva, a veličine stada, kako piše thepigsite se kreću od jedne do 2.000 svinja na gospodarstvu. 

U kolovozu je potvrđen ASK i u Mađarskoj, u selu Bicske, u blizini Budimpešte. 


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Njemačka Poljska Srbija Male farme Širenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]