Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion sajma
  • 26.05.2022. 16:00

Apsolutna šampionka Lara daje i do 52 litre mlijeka dnevno

Milan Milanković je najuspješniji izlagač krava i junica na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. 

Foto: Norbert Odri
  • 570
  • 157
  • 0

Mladi uzgajivač Milan Milaković iz sela Mratišić u susjednoj Srbiji, najuspješniji je izlagač krava i junica na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. 

Predstavio je najviše kvalitetnih grla u sve tri kategorije. Krava Lara s njegove farme proglašena je za apsolutnu šampionku izložbe. U laktaciji dnevno daje 50-52 litre mlijeka s prosječno 4,03 posto mliječne masti.

Milaković je na ovoj međunarodnoj izložbi imao i najbolje ocijenjena grla u kategoriji junica.

"Na sajmu imamo deset rasplodnih grla mliječnih goveda simentalske pasmine. Od toga tri krave, dvije prvotelke i pet junica. Osvojili smo titulu apsolutnog šampiona Novosadskog sajma, odnosno šampionku sajma kravu i šampionku junicu", skromno nam se pohvalio.

Ovaj proizvođač, kako kaže, ima prijavljeno gospodarstvo, dobru suradnju sa mljekarom i uglavnom svoju proizvodnju hrane za stoku.

"Obrađujemo negdje oko 60 hektara zemlje i trudimo se cjelokupnu potrebu hranidbe pokriti usjevima sa naših njiva."

Danas teža situacija nego ranijih godina

Naš sugovornik je četvrta generacija stočara u svojoj obitelji, a danas su među većim proizvođačima mlijeka u svojoj općini. Rado je Milan nastavio obiteljsku tradiciju. Međutim, danas su u vrlo teškoj situaciji, jer cijena mlijeka ne prati cijenu inputa. Poskupjelo je sve, osim mlijeka, kaže on.

Krave šampionke

S obzirom na to kakva je situacija u svijetu trenutno, pa i stočarstvu prije svega nadaju se reakciji države u vidu pomoći. Povećanje subvencija, povećanja otkupne cijene mlijeka ili čak možda i premije su neka od mogućih rješenja, jer bez toga sama proizvodnja je nerentabilna.

Najteži bik Novosadskog sajma - Veliša od 1.700 kilograma leži i uživa!

Kako nam ovaj proizvođač objašnjava, prije svega bi trebalo ograničiti trgovačke marže.

"Primjera radi, mljekara koja od mene otkupljuje sirovo mlijeko, trgovačkim lancima prodaje čašu jogurta za 12 dinara (0,77 kuna, op.ur.). Ta ista čaša jogurta se nađe u trgovini za krajnjeg kupca za 24 dinara (1,54 kn, op.ur.)", navodi Milaković i dodaje da ne treba ni mljekare previše kriviti u cijeloj ovoj priči, jer se i oni nalaze negdje u problemu kao i sami proizvođači. 

U mnogim europskim državama, ističe dalje naš sugovornik, otkupna cijena mlijeka je viša kod proizvođača, nego kod krajnjeg kupca. U prijevodu, država subvencionira mljekare da plati proizvođača što više, ali opet s druge strane da krajnji kupac ima što jeftiniji proizvod.


Tagovi

Milan Milaković Krava Junica Novosadski sajam poljoprivrede Krava Lara


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine, posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvaliteti i sigurnosti namirnica životinjskog podrijetla.