Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PTO Frankulin
  • 12.05.2022. 12:00
  • Primorsko-goranska, Grobnik

Aleksandar Kamenar: Kamo s mlijekom nakon gašenja Tonke? Svima smo predaleko

Nemamo dovoljno veliku siranu da bi svo mlijeko išlo za proizvodnju sira, a mljekomat nam nije u funkciji. Drugim otkupljivačima smo predaleko, kaže vlasnik Sirane Frankulin.

Foto: arhiva sirane Frankulin
  • 585
  • 113
  • 0

Sirana Frankulin proizvodno je trgovački obrt koji se bavi prvenstveno proizvodnjom sira, a viškove mlijeka svojih muznih krava dostavljao je mljekari Tonka koju PIK Rijeka zatvara nakon čak 75 godina proizvodnje.

Grobnik je predaleko ostalim otkupljivačima, a za stavljanje mlijekomata u funkciju trebaju tisuće eura, kaže vlasnik Aleksandar Kamenar.

"Nemamo dovoljno veliku siranu da bi svo mlijeko išlo za proizvodnju sira, a mljekomat nam nije u funkciji. Vindiji i drugim otkupljivačima smo predaleko“, rekao nam je Kamenar i dodao da ih nitko nije kontaktirao za otkup. Smješteni su, naime, nedaleko Rijeke tako da je njima Tonka bila idealna.

Lani su PIK-u dostavili 26.000 litara, ali u ranijim godinama znali su isporučiti i do 70.000. Ne zna još hoće li pokušati staviti u funkciju mljekomat jer to iziskuje velike troškove, kaže nam poznati sirar kojega je zatvaranje mljekare dovelo u nimalo ugodnu situaciju. 

Mljekara Tonka proizvodni je pogon jedine mljekarske industrije u Primorsko-goranskoj županiji koja zatvara vrata te staje otkup mlijeka od 190 kooperanata.

Kapacitet mljekare je preko 20.000 tona, a od kooperanata su dobivali manje od 2.000 tona mlijeka mjesečno što nije pokrivalo troškove proizvodnje.

Sada već davne 2006. PIK Rijeka otkupljivao je od čak 101 privatnog proizvođača mlijeka u ovoj županiji. Stočari su bili raštrkani, a količine otkupljenog mlijeka male - činile su samo 10 posto sirovinske baze.

Do prije nešto više od pet godina, županijski Centar za poljoprivredu prevozio je mlijeko s dvanaestak gospodarstava s područja Čabra i Mrkoplja u Gorskom kotaru te Čavala i Klane u zaleđu Rijeke. S vremenom su se neki stočari okrenuli proizvodnji sira, no činjenica je da je njihov broj desetljećima u padu.

Gotovo je, Mljekara Tonka zatvara vrata - staje otkup mlijeka od 190 kooperanata

Podsjećamo, Vindija će otkupljivati mlijeko od svih zainteresiranih farmera Ličko-senjske županije. Dogovor je postignut s njih gotovo stotinu, od kojih će na godišnjoj razini otkupljivati više od 1,5 milijuna litara mlijeka. 


Tagovi

Mljekara Tonka PTO Frankulin Aleksandar Kamenar PIK Rijeka


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.