Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kulena
  • 12.01.2024. 16:30
  • Osječko-baranjska, Nard, Valpovo

Afrička svinjska kuga i pretople zime - što će biti s proizvodnjom kulena?

Tko se bude htio baviti ovime, pa i u samom domaćinstvu, neće moći bez kontroliranih uvjeta proizvodnje, kaže Zvonko Barić iz Narda višestruko nagrađivani proizvođač kulena i kulenovih seka.

Foto: Printscreen Youtube
  • 634
  • 109
  • 0

Problemi s afričkom svinjskom kugom, ali jednako tako i stalni inflatorni utjecaji te klimatske promjene koje uzrokuju pretople zime neminovno će utjecati na kvantitetu, a kod nekih proizvođača i na kvalitetu domaćih suhomesnatih proizvoda.

Potvrdio je to za Osječku televiziju Zvonko Barić iz Narda kod Valpova, najpoznatiji proizvođač kulena i kulenovih seka u Hrvatskoj.

Novi/stari šampion: Zvonko Barić iz Narda i ove je godine proizveo najbolji kulen

Ističe kako je inflacija i zaraza poremetila ponudu domaćih svinja, a da one iz uvoza ne bi nikome preporučio jer to nije sirovina za proizvodnju suhomesnatih proizvoda.

Rasla i cijena kulena 

"Nažalost, Vukovarsko-srijemska županija će ove godine biti uskraćena za te proizvode, a potražnja će biti puno veća nego što ćemo mi moći ponuditi. Cijene su otišle gore, inflacija je učinila svoje", napominje navodeći kako je crijeva lani nabavljao za euro, dok su sad 1,40 eura, paprika je poskupjela s 18 na 25 eura, pa i sama cijena živih svinja s 16 kuna prošle, do 22 kune (oko 3 eura) po kilogramu za ovu godinu od svog dobavljača. 

Morali su, kaže, podići i cijene gotovih proizvoda, doduše, ne u tolikoj mjeri, ali za nekih 10-15 posto. Tako je kulen sada 45 eura, a slanina 22 eura po kilogramu.

Kako su zime sve toplije, Barić savjetuje da, tko se bude htio baviti ovime, pa i u samom domaćinstvu, neće moći bez kontroliranih uvjeta proizvodnje.

Tko nije dobro nasolio meso, uz toplo vrijeme...

Opisuje da su u njegovom pogonu 13 stupnjeva, 67 posto vlaga, a to su optimalni uvjeti gdje proizvodi moraju sazrijevati.

"Mnogi su se žalili da su im se slanine kvarile, a tko nije dobro i nasolio, šunke pogotovo, bit će teško održati kvalitetu. Srećom, ja sam to predvidio prije više godina kada sam registrirao OPG i meni to toliko ne utječe na proizvodnju", rekao je te preporučio mladima da se educiraju i pokušaju krenuti s minimalnim količinama te da će vidjeti da to ima svoj smisao i ekonomsku računicu.

Očekuje također da će Ministarstvo poljoprivrede poticati mlade da ulažu i da stvaraju uvjete za proizvodnju tradicionalnih proizvoda jer to je traženo i cijenjeno, ne samo u Hrvatskoj nego po cijeloj Europi.

"Imam 30-ak godina iskustva u ovom poslu, kroz rad sam naučio i stekao znanja koja rado prenosim na ljude koji su zainteresirani. To je veliko bogatstvo, a toliko su mali detalji koji utječu na krajnji proizvod koji bi trebao biti vrhunski", naglasio je Barić čija je prva serija ovogodišnjih kulenova sad na trećini zrenja, a planira proizvesti još dvije, 

Što je bitno za izradu dobrog kulena te što je još otkrio ovaj višestruko nagrađivani proizvođač, saznajte u videu Osječke televizije:


Tagovi

Proizvodnja kulena Afrička svinjska kuga Topla zima Zvonko Barić Kvaliteta suhomesnatih proizvoda Tradicija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega