Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 10.04.2017. 15:00

30 pilenki po gospodarstvu za eutanaziranu perad

2000 pilenki domaćinstvima na kojima je zbog utvrđene ptičje gripe eutanizirana perad!

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
  • 1.726
  • 130
  • 0

Virus ptičje gripe ove je godine utvrđen na ukupno 65 gospodarstava u Hrvatskoj, na kojima je eutanizirano 3.419 kljunova peradi na četiri lokacije: u Mlaki Antinskoj, Križnici, Sopu Bukevskom i Špičkovini.

Iako su sva domaćinstva koja su zadovoljila uvjete već obeštećena sukladno broju i stanju peradi na dan eutanazije, Ministarstvo poljoprivrede svakom će gospodarstvu kojima je eutanazirana sva perad, dodijeliti po 30 pilenki starosti 18 tjedana.

Držanje ove peradi (18-tjedne pilenke) nije u sustavu potpora, a ovdje se mahom radi o malim poljoprivrednim gospodarstvima koje ne ostvaruju izravna plaćanja u poljoprivredi.

Sinjski proizvođač pilenki

Dodjela pilenki domaćinstvima provodit će se 11. travnja 2017. godine u Mlaki Antinskoj i Križnici te u srijedu, 12. travnja 2017. godine u Sopu Bukevskom i Špičkovini.

Pilenke vrijednosti 92.500 kuna nabavljene su od proizvođača Mostina d.o.o. iz Glavica nedaleko Sinja, koji je bio u mogućnosti osigurati dovoljan broj kljunova pilenki starosti 18 tjedana, a koje brzo nesu jaja. Na farmi se godišnje proizvede oko 250.000 pilenki odličnog genetskog potencijala. Sva donirana perad cijepljena je protiv svih potencijalnih bolesti.

"Održali smo obećanje i obeštetili gospodarstva kojima smo morali eutanazirati perad. Htio sam odmah dodijeliti žive životinje umjesto odštete u novcu, ali to tada nije bilo moguće zbog mjera kontrole virusa ptičje gripe. Sada je opasnost širenja virusa prošla, ukinuli smo zabranu držanja peradi na otvorenom, a dodjela 30 pilenki mali je znak novog početka za mala nekomercijalna gospodarstva", izjavio je ministar Tomislav Tolušić uoči početka akcije.

Foto: Anto Magzan/PIXSELL


Tagovi

Ptičja gripa Eutanazija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled