Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj govedarstva
  • 11.09.2013.

2,95 milijuna eura po farmi, kupnja stoke na kredit

Po jednom projektu/farmi moguće je dobiti potporu do 2,95 milijuna eura, a novac za kupnju stoke moći će se dobiti kroz povoljne kreditne linije

Foto: RGBStock.com
  • 2.725
  • 273
  • 0

Program razvoja govedarsko-mliječnog sektora kojim je najavljeno da ćemo 2021. proizvesti gotovo tri puta više mlijeka nego sada, ne isključuje ni gradnju velikih specijaliziranih farmi, kako za proizvodnju mlijeka tako i za tov junadi. Ipak, za njih je predviđen ograničen iznos povrata sredstava, po jednom projektu/farmi moći će dobiti potporu maksimalno do 2,95 milijuna eura.

Europska politika ruralnog razvoja, koju i Hrvatska mora provoditi, kao prihvatljive izdatke prihvaća troškove gradnje, kupnje, zakupa ili adaptacije nepokretne imovine - objekata za držanje stoke, nabavu novih strojeva i opreme, uključujući i računalne programe do tržišne cijene, opće troškove poput izrade projekata, ishođenja licencija i patetnih prava, kao i honorare za arhitekte, inženjere i savjetnike.

Iz europske blagajne, međutim, nitko neće potpore dobiti za kupnju stoke. Novac za taj trošak, kako stoji u programu, bit će moguće dobiti kroz povoljne kreditne linije, a obvezu njihova provođenja imat će HBOR i HAMAG. Za ulaganja po novom programu, navodi se dalje, kamate ne bi smjele prelaziti četiri posto, dok će rok otplate biti 14 godina, uz dvogodišnji poček za prvu obročnu otplatu kredita. Ako na tržištu kapitala ne budu dostupni krediti s niskom kamatom, Ministarstvo poljoprivrede, najavljuje se, osigurat će sredstva za subvencioniranje kamata u sklopu programa ruralnog razvoja.

Male mliječne farme otpadaju, isplativiji tov junadi

Prema projekcijama iznesenim u programu, vlasnik adaptirane male mliječne farme sa 15 krava godišnje će ostvarivati neto dohodak od 22.464 kune, onaj sa 50 grla 157.342 kune, dok vlasnik farme sa 300 krava treba očekivati više od 1,2 milijuna kuna. Kod novih investicija male farme, čini se, odmah otpadaju, izračun otkriva da bi sa stadom od 15 krava farmer godišnje mogao zaraditi tek 4809 kuna, sa 50 grla neto prihod raste na 92 tisuće kuna, a za stado od 300 krava na 1,1 milijun kuna.

Financijski znatno izdašniji je tov junadi. Za utovljenih 50 grla farmer može računati na godišnju zaradu od 111 tisuća kuna, za 300 grla više od pola milijuna, dok za 1000 junadi zarada prelazi 1,9 milijuna kuna.

Kakvu farmu treba naš ruralni prostor?

Program razvoja govedarstva izložen je na 73 stranice, od kojih je najmanje trećina višak zbog nepotrebnih konstatacija poput "goveda i ratarstvo vezani su na više načina", navodi Poslovni.hr. U više navrata naizmjenično se zagovaraju male obiteljske farme, pa veliki proizvođači, što na kraju ostavlja konfuznu sliku i ne nudi odgovor kakvu farmu treba naš ruralni prostor.

Poslovni.hr navodi i da autori nisu sigurni treba li farmeru po svakom grlu 1-1,5 ili 1,5-2,0 hektara zemljišta. Svi podaci o stočnom fondu su iz 2011., a Hrvatska agencija za poljoprivredu proljetos je objavila izvješće sa statistikom za 2012. Nadalje, na naslovnici programa stoji da je izrađen u srpnju 2013., a na 33. stranici da je "osnovna namjena provedbe programa podizanje konkurentnosti i racionalnog korištenja resursa u govedarskoj proizvodnji, uz zadovoljenje standarda i propisa koji za ovu proizvodnju vrijede u Europskoj uniji, a kojoj bi se Republika Hrvatska trebala pridružiti 1. srpnja 2013.", što je u svakom slučaju - zbunjujuće.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Gradnja farmi 2021. Program razvoja govedarsko-mliječnog sektora Kupnja stoke Kreditne bilance Europska politika ruralnog razvoja Mliječne farme Sredstva za subvencioniranje kamata Tov junadi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️