Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 15.09.2015. 14:30

1,8 milijuna eura pomoći hrvatskim mljekarima!

Svih 28 zemalja članica će primiti pomoć. 420 milijuna eura će se uložiti u mliječni i mesni sektor, dok će se korisnicima dopustiti fleksibilnost u primjeni i ulaganju novca. Ostatak će služiti kao potpora za privatno skladištenje mlijeka i svinjskog mesa te ranija direktna plaćanja.

  • 779
  • 193
  • 0

Europska komisija najavila je paket pomoći ugroženim poljoprivrednicima vrijedan 500 milijuna eura, od čega će najveći dio dobiti mliječni sektor.

"Ovo je snažan i odlučan odgovor na poteškoće koji pokazuje da Komisija svoju odgovornost prema farmerima uzima ozbiljno i spremna ih je podržati s odgovarajućim sredstvima", rekao je potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, koji je predstavio paket ministrima poljoprivrede 28 zemalja članica na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

Pravedna raspodjela sredstava?

Katainen je dodao da će Komisija predložiti da najveći dio ovog paketa ide svim državama članicama za potporu mliječnom sektoru. "Pri odlučivanju o distribuciji ove pomoći osigurali smo pravednu raspodjelu, ciljanu i učinkovitu, vodeći posebno računa o onim državama članicama koje su najviše pogođene razvojem na tržištu", rekao je Katainen.

Komisionar za poljoprivredu Phil Hogan predstavio je detalje financijskog paketa koji će pomoći EU farmerima. Osvrnuvši se na značajan pad cijena posljednjih godina, koji je pogodio sve europske proizvođače, velika većina (80%) je alocirana na bazi mliječnih kvota u zadnjoj godini. Ostalih 20% sredstava alocirano je na temelju kriterija koji osiguravaju dodatnu pomoć farmerima u onim zemljama članicama koje su posebno pogođene padom cijena svinjskog mesa, ruskim embargom, niskim cijenama i ljetnom sušom.

Najviše sredstava ide Njemačkoj

Tako će primjerice najviše sredstava dobiti njemački farmeri, gotovo 69 milijuna eura od sveukupnih 500 milijuna. Slijede ih francuski mljekari sa 62 milijuna eura, dok će engleski farmeri dobiti iznos od 26 milijuna eura. Blizu su Nizozemska, Poljska i Italija te Španjolska. Hrvatska će dobiti sveukupno 1,8 milijuna eura.

Svih 28 zemalja članica će primiti pomoć u vrijednosti od 420 milijuna eura koji će se uložiti u mliječni i mesni sektor, dok će se korisnicima dopustiti fleksibilnost u primjeni i ulaganju novca. Ostatak će služiti kao potpora za privatno skladištenje mlijeka i svinjskog mesa te ranija direktna plaćanja.


Tagovi

Hrvatski mljekari Pomoć Mjere pomoći Pad cijena Phil Hogan Jyrki Katainen Mliječni sektor Kriza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]