Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladne koze
  • 01.03.2018. 13:30

150 koza nevrijeme prikovalo uz staju bez hrane, onda je u pomoć skočio Radoslav Bobanović

"Dođi, dovezi kamion i vozi”, odgovorio je Bobanović darujući prijatelju Saši Vujeviću tek orezane maslinove grane za gladne koze koje je nevrijeme prikovalu uz staju bez hrane.

  • 4.074
  • 340
  • 0

Dok na području općine Gračac hrvatski vojnici spašavaju ljude koji su ostali zameteni u snijegu, posebno u dijelu Mazina i Bruvna, dvadesetak kilometara jugoistočno u Golubiću Obrovačkom u opasnosti je stado od 150 grla koza vlasnika Saše Vujevića. Točnije, bile su opasnosti sve do jučer jer na minus 12 nisu imale što jesti.  Saša se dosjetio, brzo reagirao i nazvao svog prijatelja Radoslava Bobanovića.  Upitao je poznatog vinara i uljara može li mu kako pomoći.

"Kako ne, evo upravo smo porezali dio maslina. Dođi, dovezi kamion i vozi”, odgovorio je Bobanović. Rečeno učinjeno. Saša je ubrzo stigao kamionom na 40-ak kilometara udaljeno imanje PZ Masvin u Tinju kod Benkovca, gdje su Bobanović i njegov partner Željko Uzelac na 60 hektara nekadašnjeg krša i šikare, koje su prije 11 godina dobili na služnost od države, podigli 12.000 stabala maslina, 600 smokava, 50.000 trsova vinove loze te 100 grmova šipaka i smilje između redova maslina.

Koze su uživale u svježim granama masline

"Počeli smo s rezidbom maslina”, kaže Bobanović, pa ima hrane za koze koje ionako vole brst. A on ne samo da je pomogao ukrcati svježe orezane zelene grane maslina nego je zajedno sa Sašom doputovao u Golubić Obrovački gdje je napadalo 20-ak centimetara snijega, a temperature se noću spuštaju i ispod minus 15 stupnjeva. Koze su zarobljene u štali, bez hrane i trebalo je vidjeti kako su nagrnule na svježe grane maslina i prije nego što su ih Saša i Bobanović unijeli u staju. “Vole one brst, a listovi i grančice masline su im prava poslastica”, govori Saša.

Pogotovo jer se radi o maslinama iz ekološkog uzgoja pa nema bojazni od ostataka pesticide. “Hvala prijatelju Bobanoviću”, rekao je Saša Vujević, a Bobanović odgovorio: “Ovu radnju ćemo ponavljati, dovoziti maslinove grane sve dok bude potrebno”. A to znači dok vrijeme ne postane primjereno godišnjem dobu pa će i koze u podnožju Velebita, u Bukovici izići iz staje na ispašu.

Foto: Nedjeljko Jusup


Tagovi

Gračac Radoslav Bobanović Golubić Obrovački Saša Vujević Velebit Bukovica


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."