Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višak svinja
  • 03.10.2021. 18:00

120 tisuća svinja već je trebalo biti pojedeno - što čeka Britanija?

Nedostaje im mesara i radnika u prerađivačkoj industriji. Traže pomoć od vlade, a vlada odgovara - ulažite sami u svoju radnu snagu.

Foto: Depositphotos/Rawlik
  • 510
  • 35
  • 0

Britanska poljoprivredna industrija upozorila je da će stotine tisuća svinja možda morati biti zaklano u roku od nekoliko tjedana, a onda i uništeno, bačeno, osim ako vlada ne izda vize kako bi u zemlju došlo više mesara, piše reuters

Naime, nedostatak radne snage u klaonicama i industriji prerade mesa pogoršala je epidemija koronavirusa, a onda i britanska imigracijska politika nakon Brexita, što je ograničilo dolazak istočnoeuropskih radnika.

Kako bi riješila probleme, tamošnja je Vlada objavila plan o izdavanju privremenih viza za pet tisuća inozemnih vozača kamiona i 5.500 radnika u peradarstvu. No, nije dala naznake da će uvesti slične sheme za druga područja. Dapače, tvrde da poduzeća sama trebaju ulagati u svoju radnu snagu, poboljšati uvjete i povećati plaće radnicima.

"Nedostatak mesara znači da prerađivači rade s 25 posto manjim kapacitetom", upozorila je Lizzie Wilson službenica u Nacionalnoj udruzi svinjogojaca (NPA). Dodala je da svinje spremne za klanje ostaju na farmama, zauzimaju prostor novima, zbog čega se smanjuje dobrobit stada.

"Trenutno je na farmama oko 120 tisuća svinja koje su već trebale biti zaklane, prerađene i pojedene od strane potrošača", istaknula je i dodala da su došli do trenutka u kojem moraju upozoriti vladu da ako ne dobiju pomoć, bit će prisiljeni zaklati sve odjednom i da im je to za sada jedina opcija.

Kaže i da su potrošači već primijetili utjecaj krize na policama trgovina jer su prerađivači smanjili asortiman proizvoda od ove vrste mesa.

Traže hitan sastanak s vladajućima

Predsjednica Nacionalnog sindikata poljoprivrednika, Minette Batters kazala je u intervjuu za BBC da treba zaklati oko 150 tisuća svinja te da se ovaj problem treba riješiti u roku od tjedan dana.

Otkrila je i da je pokušavala dogovoriti hitan sastanak s ministricom unutarnjih poslova Priti Patel i ministrom imigracije Kevinom Fosterom. Kao odgovor na Vladine mjere da se poveća plaća radnicima, istaknula je da zaposlenici u toj branši već imaju iznad prosječne plaće te da je taj posao bio najpoželjniji u Europi. 

Vladin glasnogovornik je kazao da su svjesni izazova s kojima se ova industrija suočila posljednjih mjeseci. "Tržište pomno pratimo i nastavljamo blisko surađivati sa sektorom kako bismo istražili mogućnost za rješavanje ovih pritisaka", zaključio je.

Osim svinjogojstva, u Britaniji su ovih dana do izražaja došli problemi i u drugim sektorima, što zbog imigracijske politike, što zbog pandemijskih mjera. Zbog manjka od pola milijuna radnika nastao je velik problem s opskrbom supermarketa, traje i nestašica vozača kamiona pa čak i goriva na benzinskim postajama. 


Tagovi

Velika Britanija Višak svinja Radna snaga Brexit Migracijska politika Plaće Nestašica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]