Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljska u mom srcu
  • 07.08.2014. 13:55

100 godina mljekare Krasnystaw

Kriza u Ukrajini utjecala je i na cijenu mlijeka, pa je ona trenutno u laganom padu i svi akteri na tržištu se nadaju kako će ta situacija kratko trajati.

  • 334
  • 41
  • 0

Mljekara Krasnystaw osnovana 1913. godine i danas na tržište stavlja 100 različitih proizvoda iz vlastite proizvodnje. Zapošljavaju gotovo tisuću djelatnika u tri proizvodna centra, a na godišnjoj razini prerade ukupno 160 milijuna litara mlijeka. Mljekara je opremljena modernom tehnologijom, a dio postrojenja je posljednih godina moderniziran iz fondova EU. Mnogi proizvodni procesi su automatizirani, a sve tehnološke detalje predstavila nam je Katarzyna Szyszkowska, tehnolog ove tvrtke.

Direktor mljekare na istoj je funkciji je gotovo 40 godina, a mljekaru opskrbljuje gotovo 17.000 kooperanata!

S obzirom na razdoblje tranzicije, zanimljiv je podatak da je trenutni direktor tvornice Tadeusz Badach na toj istoj funkciji već 38 godina.

Svoje proizvode izvoze u susjedne zemlje poput Ukrajine i Rusije, a mljeko u prahu u sve dijelove svijeta, od Europe, Azije, Afrike do Amerike. Ukupno izvoze gotovo 40 % od ukupne proizvodnje.

Kriza u Ukrajini utjecala je i na cijenu mlijeka, pa je ona trenutno u laganom padu i svi akteri na tržištu se nadaju kako će ta situacija kratko trajati. Iz mljekare ističu kako grade dobar odnos sa kooperantima jer su obje strane nužne kako bi se kontinuirano osigurao kvalitetan proizvod na policama centara.

"Imali smo problema i sa prekupcima mljeka koji su ga otkupljivali od farmera i prodavali u Njemačkoj, međutim to je trajalo kratko vrijeme jer se potražnja smanjila na tom tržištu pa su ti trgovci ostali bez kupaca. Tada su se svi proizvođači opekli i vratili nama. Razlika između nas i prekupaca je u tome što ćemo mi uvijek preuzeti i platiti svo mlijeko koje farmeri u godini proizvedu, rekao je direktor Tadeusz Badach te zaključio,

"U zadnjih 25 godina, nakon pada komunizma, poljska poljoprivreda se transformirala u jedan tržišno moderniji oblik. Mnogi su uložili puno vremena i novaca kako bi razvili svoje gospodarstvo. Također i sama tehologija danas omogućuje da manji broj ljudi upravlja velikim brojem životinja na farmama, za razliku od prijašnjih vremena, kada su naši veći kooperanti imali četiri do pet krava."


Fotoprilog


Tagovi

Mljekara Krasnystaw Mlijeko Otkupna cijena Katarzyna Szyszkowska EU fond Tadeusz Badach Ukrajina Rusija. Mlijeko u prahu Izvoz Tržište Kvalitetan proizvod


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Istra i #zemljacrvenica