Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruh naš svagdašnji
  • 07.07.2015. 13:00

Županjci ovršili pšenicu na starinski način!

Sudionici okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu, prikazali su kako se žito želo nekada, u vrijeme kada je osnova bio ručni rad, a rijetki strojevi tek ispomoć.

  • 427
  • 72
  • 0

Već 13 godina za redom, prve subote u srpnju, Turistička zajednica (TZ) grada Županje organizira nesvakidašnju manifestaciju i svojevrsnu turističku atrakciju pod nazivom Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti. Manifestacija se i ove godine održala na imanju Ilijin i Rezin stan nedaleko Županje, a sve sa ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije te željom da se otrgne od zaborava starinski način žetve.

"Projekt je započet kako bi se prikazale zaboravljene pojedinosti iz života naših predaka te samim time pohranilo znanje o vlastitoj kulturnoj baštini. Cilj projekta je otrgnuti iz zaborava starinski način žetve, povezati narodnu kulturnu baštinu i slavonske gastro specijalitete te stvoriti prepoznatljiv turistički proizvod", kaže direktor TZ Županja Mirko Bačić.

Žetelačke pjesme i odbljesak srpova na suncu

Ovako se to radilo nekad

Odjeknu pozlaćenim žitnim poljem žetelačke pjesme, zabijele se oplećci, zabljeskaju kose i srpovi. A onda, između zelenih livada i kukuruzišta izrastu devetaci i krstovlje, pa se potom na prašnjavoj leniji zaljuljaju vozovi, na gumnu izrastu gamare, zagrmi treš i zaklepeće levator. Pod žegom srpnja ne titra samo priroda. Zatitra i srce, pjesnički je prikaz svega onoga što se ustvari događa na Žetvi i vršidbi u prošlosti koju tradicionalno pohodi velik broj Županjaca, ali i gostiju iz drugih dijelova Slavonije te susjedne BiH i Vojvodine.

Sudionici okupljeni u mobu, koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu, prikazali su kako se žito želo nekada, u vrijeme kada je osnova bio ručni rad, a rijetki strojevi tek ispomoć. U mobi su se ove godine okupili članovi radne skupine Moba iz Štitara, folklornih skupina iz Kruševice, Gradišta, Bošnjaka i Županje, te Udruge Stara sinija iz Gornjih Hrgova i Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Lukavca (BiH), kao i Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Subotice (Vojvodina).

Nezaboravni slavonski doručak

Ljepše je ipak u hladovini

"Došli smo u Županju na druženje, na tradicionalnu žetvu kako bi pokazali način na koji se kod nas u Bosni žanje žito. Ovdje su koliko vidim veći dreševi, a kod nas je sve manje, a i puno je teže žito skidati s naših njiva koje nisu baš ovako ravne. Želimo ujedno pokazati mlađim naraštajima sve ono što baštinimo", navodi kosac Pavo Marojević iz Gornjih Hrgova, odjeven u narodno ruho toga bosanskog kraja.

Najbolji ratarski i stočarski proizvođači

Za sve posjetitelje bio je pripremljen bogat program. Nezaboravni slavonski doručak na slamnatom stolu postavljenom u polju s neizostavnim slavonskim specijalitetima - kulinom, kulin sekom, kobasicom, čvarcima, domaćim sirom i kruhom iz krušne peći, te za ručak guščji paprikaš - tradicionalno žetveno jelo. Posjetitelji su također imali prigodu voziti se zaprežnim kolima po poljima, razgledati starinski stroj trijer, koji služi za odvajanje primjesa, pljeve, prašine i ostalih nečistoća iz žitarica, koji su posjetitelji mogli i vrtiti uz mogućnost da si dio očišćene pšenice ponesu kući te posiju za Božić, a na izložbeno-prodajnom Žetvenom sajmu razgledati narodne rukotvorine i kušati slavonske tradicionalne prehrambene proizvode.

Najboljim proizvođačima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u 2014. godini sa županjskog područja dodijeljene su nagrade i priznanja Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje. Nagrađeni su ratari Darinko Krištić iz Županje koji je prošle godine pšenicom imao zasijano 50, sojom 55, uljanom repicom 10, kukuruzom 8 i ječmom 5 hektara poljoprivrednih površina te Darinko Krištić iz Gradišta za proizvodnju ostvarenu na 52 hektara zasijanih sojom, 15 hektara po kukuruzom te četiri hektara pod pšenicom i tov 20 komada bikova. Nagradu Napetka primila je i Poljoprivredno uslužna zadruga Salić iz Cerne za ostvarenu proizvodnju mlijeka od 635.405 litara uz prosjek mliječne masti 3,78% i bjelančevina 3,31%.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tradicija Žetva Vršidba Turizam Turistička zajednica Županja Mirko Bačić Traktor Elevator Sajam Moba Slavonski specijaliteti Običaji Pšenica Žito Proizvođači Nagrade Napredak Mirko Bačić Ilijin i Rezin stan Moba Pavo Marojević Žetven


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.