Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita nepoljoprivrednih proizvoda
  • 25.04.2016. 14:30

Zaštitimo što je naše!

Europski parlament usvojio je prijedlog uvođenja europske oznake zemljopisnog porijekla i za nepoljoprivredne proizvode, poput slavonskog zlatoveza, paške čipke, bračkog kamena i slično.

Foto: Lika club
  • 538
  • 25
  • 0

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je prijedlog hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Borzan je zahtijevala o potrebi što skorijeg uvođenja europske oznake zemljopisnog porijekla i za nepoljoprivredne proizvode, čime bi se stvorilo više milijuna radnih mjesta. Time prijedlog ulazi u Strategiju jedinstvenog tržišta za naredno razdoblje.

Stvorilo bi se četiri milijuna radnih mjesta

Oznaku zemljopisnog podrijetla u EU dosad mogli dobiti samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi zemalja članica, no otvara se put i za nepoljoprivredne proizvode poput slavonskog zlatoveza, paške čipke, bračkog kamena i slično.

Naglasili smo kako bi takav prijedlog imao veliki značaj za građane, potrošače, proizvođače, ali i za očuvanje europskih vještina, tradicije i znanja.

Važnost je i na dodatnoj vrijednosti koju bi mogli ostvariti mali i srednji poduzetnici diljem Europe. Naime, prema Zelenoj knjizi EK iz 2014. tim sustavom bi se stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta, i to u najsiromašnijim regijama Europe. Dvije trećine regija iz kojih potječu nepoljoprivredni proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla imaju stopu siromaštva ili nezaposlenosti iznad 20%.

Poduzetnici se bore s krivotvorinama

Postojeći sustav za poljoprivredne proizvode, ističe Borzan, ubire 54,3 milijarde eura svake godine. Zašto ne omogućiti istu priliku i onima koji proizvode i nepoljoprivredna tradicionalna dobra? Poduzetnici se žale kako gube 40% prihoda boreći se s konkurencijom koja obmanjuje potrošače.

Krivotvorine najčešće dolaze iz zemalja Azije i Južne Amerike gdje krivotvore oznaku, ali i unutar EU gdje se manipulira imenima pa se imenu novog proizvoda manje kvalitete dodaje riječ "kraljevski", "originalni" i slično.

"Kad putujemo po Europi i kupujemo proizvode za koje vjerujemo da su autentični, tek kod kuće primijetimo oznaku poput "proizvedeno u Kini"", kaže Borzan. Gdje bi europska poljoprivreda bila da ne postoje oznake porijekla za primjerice vina, ili određene voćne ili mesne proizvode? Ne smijemo se bojati zaštititi što je naše i tražiti trgovačke partnere iz trećih zemalja da to poštuju!

Foto: Lika club


Tagovi

Europski parlament Zemljopisno porijeklo Oznaka Nepoljoprivredni proizvodi Zaštita


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.