Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroturizam Tikel
  • 24.05.2017. 15:00

Uz bolji Zakon agroturizam ima perspektivu

Kombinacija poljoprivrede, smještaja i restorana dobar je ključ rada, smatra Marijana Tikel s istoimenog agroturizma u istarskim Špinovcima nedaleko Motovuna. Na gospodarstvo im kaže često dolaze Austrijanci, Nijemci, ali i Amerikanci!

  • 1.623
  • 77
  • 0

"U Europskoj uniji selo je cijenjeno, nema ga svatko i luksuz je. U Hrvatskoj, ono se ne cijeni dovoljno, a svi mi u naravi živimo od poljoprivrede i sela".

Govori to Marijana Tikel (31) iz istarskih Špinovaca nedaleko Motovuna. Na obiteljskom agroturizmu u sklopu OPG-a Ivica Tikel, radišna Istrijanka bilježi nemalo iskustva u radu sa gostima jer ima ta obitelj svoj restoran ali i posla na poljoprivredi.

Vino, maslinovo ulje i povrće

Na oko 4 hektara od sveukupnih 13, uzgajaju vinovu lozu i proizvode svoje vino ,imaju i sedamstotinjak stabala mladih maslina, pa rade i maslinovo ulje a na gospodarstvu uzgajaju i povrće. Rajčica, paprika, zelena salata, zelje, mrkva, peršin samo su dio povrtnica koje imaju Tikeli. Iako radišna obitelj Marijane, roditelji joj mama Ivka, tata Mario i braća Denis i Ivica imaju puno znanja kada je o poljodjelskim poslovima riječ, ali budnim okom još uvijek sve nadgleda i savjetuje 93-godišnja nona Antonija. Ona je, kaže nam Marjana odvajkada "tu i najbolje pozna kraj i zemlju".

Sadnja po mjesečevom kalendaru

Po noninim naputcima nedavno su, po mjesečevom kalendaru, zasadili povrtnice koje rastu iznad zemlje. Rajčicu, lubenice, papriku, dinje, krastavce. Baka je oduvijek poštivala prirodan proces Zemlje, a čini to obitelj i danas. Rame uz rame, svak na imanju obavlja svoj dio posla odnosno sve što treba, jer biljaka je puno počevši od maslinika gdje su im najstarija stabla maslina petnaestak godina. Uzgajaju istarsku bjelicu, pendolino, leccino. Zlate se u voćnjaku Tikelovih i smokve, jabuke, šljive, breskve i drugo voće od kojeg spravljaju pekmeze i druge slatke recepture koje imaju prigodu kušati gosti restorana, ali i oni koji im dolaze na odmor u dva, za izdavanje opremljena apartmana.

Posjeti vikendaša iz Pule, Rijeke, Austrije i Italije

Dosta ih posjećuju vikendaši iz Rijeke, Pule, a ima i Austrijanaca i Talijana. Na agroturizmu glavna je sezona u proljeće i jesen dok su ljetni mjeseci nešto slabiji.

Amerikanci se raspituju o kulturi i povijesti

Nemalo je gostiju i Amerikanaca koji se često raspituju o kraju gdje borave, lokalnoj kulturi, životu ljudi. Zanima ih i povijest, a raspituju se kaže Marijana i o tome kako se živjelo u vrijeme domovinskog rata. Interesiraju se i za ekonomiju i pregršt drugih stvari, što se dodaje na prvi pogled ne bi reklo. Naša sugovornica svršene ugostiteljske škole višeg poduzetničkog smjera ističe kako je Hrvatska idealna zemlja, počevši od klimatskog podneblja, prirodnih ljepota nadalje - ali to ne vrijedi ako se ne podržavaju oni "koji je izdržavaju".

Suradnja hotela i malih proizvođača i OPG-a

Uzmite kaže za primjer plodnu Slavoniju koja ne bi bila u situaciji u kojoj jest, da primjerice hoteli sklope ugovore sa malim proizvođačima i OPG-ima od kojih bi uzimali autohtonu robu. To više jer Nijemci kada im dođu neće jesti meso iz Argentine, a i "spremni su platiti ono domaće".

Stoga smatra naša sugovornica, agroturizam, ali i druge djelatnosti sličnog tipa, imaju perspektivu, samo je zakonski još puno toga neregulirano. Porezi su im veliki (u sustavu su PDV-a), a od 100 kuna 25 odlazi državi, bez poreza na dohodak i ostalih davanja. Birokracija je isto problem jer "gdje god dođeš u ured rješavati papirologiju - pred zidom si", žali se Istrijanka. Dodaje da im Turistička zajednica pomaže u reklamiranju (prospekti), usmjeravanjem gostiju ali u slučaju projekata nemalo se oslanjaju na vlastite snage.

U ponudi tradicionalna istarska jela

Uz potonje pružaju i usluge gostima restorana kojima služe istarska tradicionalna jela maneštre, fritaje (šparoge, tartufi, gljive), fuži, pljukanci, istarski pršut, sir i druge delicije. Kako u obitelji ima i lovaca u ponudi se nalazi i meso divljači spremljeno u terakoti. Gosti na imanju Tikelovih mogu uživati u istarskoj malvaziji, teranu, cabernetu kojeg godišnje proizvedu oko 25.000 litara. Noćenje s doručkom im je u sezoni po osobi 205 kuna, a po želji nude i polupansion.

Mogućnost rada u vrtu, pokazni lov na tartufe

Kombinacija poljoprivrede, smještaja i restorana dobar je ključ rada za agroturizam, a na svojem Tikelovi gostima pružaju i mogućnost rada u vrtu, organiziraju pokazni lov na tartufe i druge aktivnosti.

Planovi ovise o kreditu

O tome hoće li biti još realiziranih novih planova Marijana kaže kako bi im prvo valjalo proširiti smještaj, ali će još malo počekati, jer su opterećeni kreditom. Kada njega privedemo bliže nuli možemo započeti s novom ponudom, zaključuje Istrijanka.


Tagovi

OPG Tikel Istra Agroturizam Sezona Turisti Zakoni PDV Špinovci


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije