Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 31.12.2016. 13:30

Turizam treba povezati s poljoprivredom

"Svaka čast Županiji na dodijeljenim sredstvima. Velika im hvala. Smatram da je svaki novac za daljnji rad i više nego dobro došao", kaže Domagoj Klasiček, vlasnik vinarije.

  • 1.895
  • 208
  • 0

Turizam je ekonomska djelatnost koja se u organiziranom obliku i sa zamjetnijim ekonomskim učincima pojavljuje u 19. stoljeću, iako je putovanje i upoznavanje novih krajeva, potaknuto ljudskom znatiželjom, započelo još vrlo davno.

U razvoju turizma Osječko-baranjska županija pridaje pozornost manifestacijama koje imaju za cilj promicanje eno i gastro ponude, kulturne baštine, tradicije i narodnih običaja. Kroz manifestacije, Županija je stvorila novi turistički proizvod koji objedinjuje cjelokupnu turističku ponudu određenog prostora.

Zaustavit ćemo ruralni egzodus gastro ponudom

Kada govorimo o gotovo najvažnijoj ulozi u razvoju ruralnog turizma Osječko-baranjske županije, neophodno je istaknuti vinski turizam za čiji razvoj naše područje ima sve potrebne uvjete.

On se promiče kroz vrhunska vina, autohtone i tradicijske proizvode te izvrsnu hranu zbog čega možemo reći da se na našem prostoru na najkvalitetniji način "sljubilo vino s hranom".

Klasiček: "Svaka čast županiji!"

Razgovarali smo s jednim od podnositelja prijave za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u 2016. godini. Ispred Vinarije Iuris d.o.o. priča enolog Domagoj Klasiček.

Kako se osjećate kao predstavnik vinarije Iuris koja je dobila potporu od Osječko-baranjske županije u iznosu od 10.000 kn?

Ovo je prvi put da sam nešto dobio i moram reći, svaka čast Županiji na dodijeljenim sredstvima. Velika im hvala. Smatram da je svaki novac za daljnji rad i više nego dobro došao.

Imamo letove za van - ali nemamo za Slavoniju iz Dalmacije

Na koji način, kada govorimo o razvoju ruralnog turizma, možemo podići Slavoniju na višu razinu?

Tako da mudre glave Slavonije sjednu s mudrim glavama Dalmacije. Kao što znate, imamo jeftine avionske linije prema inozemnim zemljama, gdje mlade snage nažalost odlaze, no nemamo pristupačnih letova iz Dalmacije i Istre prema Slavoniji. Turizam je nešto što trebate pokrenuti kako bi privukli turiste.

Želite li se povezati s proizvođačima vina iz Dalmacije?

Naravno, imamo sedam vinarija u RH, od kojih su tri u Dalmaciji. Kao vinarija se trudimo povezati Slavoniju i Dalmaciju. Avionom ste od Osijeka do Dubrovnika za pola sata. Postoji interes za proširenjem vinarija, jer naš moto je da je bolje i lošije raditi nego uopće ne raditi.

Ponuda stvara potražnju

Kada govorimo o pružanju usluga u turizmu, što nam nedostaje?

Prostor (nedostatak smještajnih kapaciteta) i školovani ljudi. U Slavoniji je teško pronaći dobre kuhare i konobare jer svi kvalitetniji odlaze u Dalmaciju, gdje su puno bolje plaćeni.

Koliko je teško plasirati proizvode u ugostiteljske objekte?

U Slavoniji je dosta teško, jer je ugostiteljstvo na puno nižem nivou nego u Dalmaciji. Jasno je da jedan restoran ne može imati sva vina iz županije u asortimanu, no poželjno je da se ugostitelji orijentiraju na što više vinskih proizvođača, a ne samo na jedan brend. Tako se pokreće lanac veće proizvodnje. Ponuda stvara potražnju.

U kakvom ste odnosu s ostalim vinarima?

Ako smo u mogućnosti, uvijek im nastojimo pomoći u plasmanu njihovih vina. Možemo reći da za sada jako dobro funkcioniramo.


Tagovi

Osječko-baranjska županija OBŽ Domagoj Klasiček Vinarija Iuris


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰