• Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

Razvoj agroturizma u Istri i Kvarneru

Studijsko putovanje obrtnika i OPG- iz benkovačkog područja u Istru i Kvarner

  • 2.627
  • 129
  • 0

"Udruženje obrtnika Benkovac" je 29. i 30. studenog 2008. organizralo stručno-edukativno putovanje u Istru i Kvarner. Sama Incijativa potekla je od predsjednice Udruženja Mirijane Vrsaljko i tajnice Nede Marić, a put je duže vrijeme planiran i planski odrađena. Financijska potpora došla je od strane Hrvatske Obrtničke Komore Zadar i grada Benkovca. Nesebičan angažman, kontakti, sastanci, pozivi, razmjena informacija i mediji urodili su plodom za četrdeset putnika ovoga studijskog putovanja.

Uz obrtnike bilo je tu i nekoliko OPG-a, zatim nekoliko članova "Udruge vinogradara i vinara Nadin", s predsjednikom Željkom Vrsaljkom, a iz Razvojne Agencije Zadarske županije: Matilda Dragić, dipl. oec., Jelena Marić, dipl. oec., i Katarina Colić, dipl. oec.

Iz Hrvatske Obrtničke Komore: savjetodavna služba Lenko Ugrinić, dipl. oec., i Ivica Kostović, dipl. ing. agr., zatim Ante Baraba, dipl. iur., ispred Službe za gospodarstvo - Ured Državne Uprave Zadarske županije - Ispostava Benkovac i Zvonimir Vlatković djelatnik Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu - Ispostava Benkovac.

Cilj ovog puta je upoznati naše obrtnike i OPG-a sa razvojem agroturizma u Istri i Kvarneru te našim mogućnostima aplikacije stečenih iskustva u našim proizvodnim uvjetima.

Osim zamišljenog razgledavanja starog grada Motovuna i grada Rovinja naša prva destinacija je posjet gospodarstvu "Agroturizam Tikel" u okolici Karojbe. Dobrodošlicu i pozdravnu riječ uputio je domaćin Mario Tikel uz ponudu aperitiva od domaće rakije, nakon čega slijedi ručak s domaćeg istarskog jelovnika. Sve što se nudi na ovom gospodarstvu ujedno se i proizvodi na vlastitim površinama kojih je 13 ha. Od toga 3 ha vinograda ,ostalo su voćnjaci, maslinici i oranice. Meso se sprema od domaćih životinja uzgojenih na gospodarstvu. Tu je i registrirani vinski podrum sa 20.000 litara vina i malom arhivom. Na gospodarstvu radi pet članova: otac, majka, dva brata i sestra koja ujedno i studira poduzetništvo na Veleučilištu u Pazinu. Vlasnik gospodarstva istaknuo je punu podršku i razumijevanje od Istarske županije i Istarskog fonda za razvoj.

Slijedeće jutro napuštamo Rovinj idemo prema jami Baredine, gdje nas dočekuje stručno spelološko vodstvo s kojim se spuštamo po dvije grupe u 60-ak m duboku jamu koja je tek prije petnaestak do dvadeset godina zaštićena te turistički dobro prezentirana i valorizirana. Nakon toga polazimo prema Limskom kanalu.

Našoj vožnji dajemo smisao puta i ukratko se predstavljamo svaki u svojoj službi i pružamo korisne informacije našim obrtnicima i OPG-a, i tako uz ugodni razgovor napuštamo Istru. Naše odredište je Kvarner točnije otok Krk, odnosno grad Vrbnik. U Omišlju nas dočekuje kolega Zoran Tadić i krećemo za Vrbnik. Stižemo u večernjim satima na gospodarstvo "Nada" koje posjeduje: restoran, konobu i vinariju, vlasnika Željka Juranića. "Nada" objedinjuje turizam, ugostiteljstvo i proizvodnju vina što nam je potvrdio i gospodin Juranić. Nakon dobrodošlice slijedi zajednička fotografija, ulazimo u objekt slijedi kratka prezentacija i razgledavanje konobe tj. njenog proizvodnog dijela: punionice, prostora za preradu i čuvanje vina, arhivu, proizvodni kapaciteti cca 50.000 litara vina a kroz konobu stižemo u restoran koji je u rustikalnom stilu uostalom kao i cijeli objekt. Dok degustiramo ponuđeno vino Žlahtinu i Brajdicu uz pršut i sir u prodajnom djelu kupujemo flaširana vina,suvenire, domaći sir te netom izrađenu zajedničku fotografiju.

Sam pristup domaćina gospodina Juranića ostavlja nas zatečene sa visokom profesionalnošću i poslovnošću. U prilog tome ide broj od 34 uposlenika od kojih su mnogi stručnjaci u svom djelu posla od enologa do profesionalnog fotografa.

Sam smještaj objekta u starom dijelu Vrbnika odaje poštivanje kulturnog nasljeđa izgradnje i tradicijske baštine. Kod samog preuređenja objekta vodilo se računa o funkcionalnosti i iskoristivosti prostora do maksimuma pa umjesto velikih okruglih inox bačvi nalazimo inox bačve četvrtastog izgleda iz specijalne narudžbe. Puni dojmova vraćamo se natrag, ali obogaćeni druženjem, i svime što smo vidjeli i ponijeli s ovog zajedničkog puta.

Područna služba HZPSS-a Zadarske županije,
Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zmajevo novo ruho Zmajska pivovara iz Zagreba, prva hrvatska craft pivovara predstavlja novi vizualni identitet. Ideja nije novim vizualnim identitetom objaviti promjene u poslovanju već, upravo suprotno - pronaći vizualni identitet koji to... Više [+]