Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UPRIV
  • 21.05.2015. 07:40

Radovi odgodili otvorenje prve banke rakije

U banci će biti mjesta za pohranu oko 700 litara rakije. Pored svakog sefa nalazit će se i uzorak pohranjene rakije kako bi se ona mogla kušati u svakom trenutku.

Foto: UPRIV
  • 365
  • 56
  • 0

Klijenti ove banke spuštat će se tri metra ispod zemlje kako bi u sefove odložili svoje vrijednosti. Umjesto novca, tu će se pohranjivati rakija. Iako je ova jedinstvena hrvatska banka vrata svojim klijentima trebala otvoriti početkom svibnja, radovi na uređenju njezine unutrašnjosti, odgodit će taj posao za jesen. U neobičan projekt zagrizao je UPRIV - Udruga proizvođača rakije od voća koja na ulazu u baranjske Kneževe Vinograde već pet godina ima Kneževu kušaonicu.

"U banku će se moći pohraniti ukupno 700 litara rakije. Broj godina, kao i količina koja će nam se povjeriti na čuvanje nije ograničena po osobi. Dakle, mjesta će biti do popunjenja kapaciteta", napominje Davorin Škoflek iz UPRIV-a.

Čeka se jesen

Uz ključ sefa te registracijski broj, klijenti će imati mogućnost odlaganja žestice u željenu veličinu boce. Na raspolaganju će im biti one od pola pa sve do 50 litara. Čuvanje u staklenim bocama, prema njihovu tumačenju, puno je bolje nego li u drvenim bačvama kako bi se zadržao voćni okus.

"U banci su idealni uvjeti za čuvanje. Rakija koja je zatvorena prema svim standardima čuvat će se na temperaturi između 15 i 16 stupnjeva. To se neće mijenjati jer se podrum nalazi duboko ispod zemlje. Što duže bude pohranjena, bit će kvalitetnija", dodaje on.

Pored svakog sefa nalazit će se i uzorci, odnosno testeri kako bi se u svakom trenutku mogla kušati žestica pohranjenja u banku. Uz rakiju klijenata ovdje će se arhivirati i UPRIV-ovi šampioni koji su na natjecanjima okićeni zlatom.

"U banku će se moći pohraniti isključivo rakija koju proizvedemo u udruzi. Dakle, neće biti moguće na čuvanje ostaviti neku drugu. Upiti nam stalno stižu. Interes je veliki. Iako banka još nije zapravo zaživjela, već imamo tri klijenta koji su nam rakiju povjerili na čuvanje, i to na 5 i 10 godina", kaže on.

Banka je smještena ispod Kneževe kušaonice koja je izgrađena 2010. godine, a u koju je smještena i destilerija. Posjetitelji ovdje imaju prilike uz kušanje nekoliko različitih voćnih vrsta rakije i vidjeti kako se ona peče na tradicionalan način.

"Usuđujem se reći kako smo jedini proizvođač rakije na tradicionalni način od dunje po čemu smo i prepoznatljivi. Ona nam je najtraženija uz kajsiju i šljivu", zaključuje Škoflek napominjući kako proizvode i liker od višnje, travaricu, ali i rakiju od kruške i jabuke.

Foto: UPRIV


Povezane biljne vrste

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (kra­jem travnja ili početkom svibnja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Tagovi

Banka rakije Kneževa kušaonica Tradicija Pečenje Rrakija Šjiva Dunja Jabuka Kruška Višnja Tavarica Davorin Škoflek Kneževi Vinogradi Baranja Staklene boce Podrum UPRIV


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P