Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agencija za ruralni razvoj Istre
  • 02.01.2018. 18:00

Promoviraju i čuvaju autohtone sorte i pasmine

U sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI) osnovan je Edukacijsko gastronomski centar Istre kao ključ kvalitete istarske gastronomije.

  • 415
  • 37
  • 0

U sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI) osnovan je Edukacijsko gastronomski centar Istre kao ključ kvalitete istarske gastronomije te koji djeluje kao platforma za valorizaciju istarske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje lokalnih, poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, ali i Hrvatske.

Od samog osnivanja Edukacijskog gastronomskog centra Istre, valorizacija gastronomije započela je provođenjem edukacijsko - kuharskih radionica namijenjenih ugostiteljima, kuharima, hotelijerima i ostalom kuharskom osoblju. Kroz takvu vrstu radionica - navode iz Agencije, želi se pridonijeti edukaciji o održivoj poljoprivredi, kvaliteti namirnica i proizvoda, kao i važnosti biološke raznolikosti i uzgoja autohtonih sorti povrća, voća i ostale autohtone vegetacije.

Održiva poljoprivreda, kvaliteta namrinica i proizvoda

"U Edukacijskom gastronomskom centru Istre, u suradnji s partnerima projekta (Hrvatske obrtničke komore - Obrtničke komore Istarske županije, Hrvatske gospodarske komore - Županijska komore Pula, Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Upravnog odjela za turizam i Turističke zajednice Istarske županije) te uz podršku Istarske županije, godine 2015, započelo se s provođenjem edukacijsko - kuharskih radionica, koje se organiziraju dva puta godišnje, odnosno u dva ciklusa radionica - proljetni i jesenski.

U periodu od 2015 godine do danas, uspješno su provedena četiri ciklusa radionica, koja sveukupno broje više od 450 polaznika u preko 45 radionica. Radionice su organizirane na način da kuharske radionice vode vrhunski kuhari mentori te u svakom ciklusu utječu i pridonose popularizaciji autohtonih namirnica", opisuju iz Agencije.

Tijekom mjeseca listopada i studenog, proveo se dosad, najbrojniji ciklus edukacijsko - kuharskih radionica koji se sastojao od raznovrsnih tematika. Chef David Skoko, vlasnik konobe Batelina, održao je radionice na temu iskorištavanja manje popularnih vrsta riba, cipla i barbuna. Robert Perić, profesor kuharstva i slastičarstva, executive chef LF cateringa, održao je dvije radionice, jednu na temu osnove i tehnike pirjanja mesa te drugu na temu biscotta i keksa od raznih vrsta tijesta.

Vlasnik restorana Monte u Rovinju te vlasnik nagrade jedine Michelinove zvijezdice u Hrvatskoj, chef Danijel Đekić održao je dvije kreativne radionice gdje je koristio jednostavne lokalne namirnice (tema: jaje, pile i kokoš) u visokoj modernoj gastronomiji. Davorka Šajina je vlasnica seoskoga gospodarstva "Ograde" na području Pazina te kao pravi primjer uspješne poduzetnice koja kombinira poljoprivrednu proizvodnju i agroturizam na vlastitom domaćinstvu, održala je dvije radionice na temu tradicionalnih tjestenina Istre.

Važno je spomenuti i radionice Janeza Bratovža, renomiranog slovenskog chef-a te vlasnika restorana J&B (Ljubljana), koji je nakon proljetnog ciklusa, ponovno održao dvije radionice na temu kreativne gastronomije. Jednu od najbrojinih radionica u jesenskom ciklusu vodio je chef konzultant Marijo Čepek na temu burgera. Praktična edukatorica, Vesna Krajnović je po prvi puta gostovala u centru te vodila radionice s tematikom zdrave i posebne prehrane, "Free" slastice i slana jela, odnosno nove teme radionica koje se dosad nisu održavale, a veoma su bitne za ugostitelje i kuhare.

Promocija i očuvanje autohtonih pasmina

Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI d.o.o.) osnovana je 2003. godine od strane Istarske županije sa zadatkom povezivanja javnog i privatnog sektora te za pripremu i provedbu gospodarskih i razvojnih projekata i programa te koordiniranje proizvodnih aktivnosti kao i stručne podrške stanovništvu na unapređenju ukupnog ruralnog gospodarstva.

Misija Agencije jest valorizacija i promocija istarskih ruralnih proizvoda i namirnica kroz njihovo povezivanje sa sektorom turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva te istodobno zaštita istarskih autohtonih pasmina kao što su istarsko govedo, tovar, ovca, koza i slično te ratarski, voćarski i ostali poljoprivredni proizvodi kroz razvojne programe, uz istovremeno vraćanje života u ruralni prostor Istre. Agencija želi biti pozitivan primjer svima onima koji žele ulagati i razvijati ruralne krajeve Istre, biti podrška poljoprivrednicima i stanovništvu te njihovoj želji za napredovanjem i razvojem ruralnih područja.

Autohtone pasmine Istre nerazdvojni su dio identiteta istarskog sela, temelj održivog održavanja prostora i osiguranja biološke raznolikosti na istarskom poluotoku. Upravo iz tog razloga, Agencija je razvila i standardizirala veći broj proizvoda od mesa autohtonih pasmina, s ciljem popularizacije konzumacije istih, ali i stvaranja pretpostavki za povećanje dodane vrijednosti u proizvodnom lancu. U svrhu očuvanja i razvoja kulturne baštine ruralnog područja, te razvoja gastronomije od lokalnih proizvoda, uz proizvode autohtonih pasmina, potrebno je poticati proizvodnju poljoprivrednih proizvoda tipičnih za područje Istre, ali i Hrvatske, zaključuju iz AZRRI-ja.

Izvor i foto: Agencija za ruralni razvoj Istre


Tagovi

Agencija za ruralni razvoj Istre Gastronomija Edukacije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]