Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turizam i priroda
  • 23.11.2021. 10:30

Paul Bradbury: Ubrati voćku svojom rukom turistima je nezaboravno iskustvo

Cijeli svijet trebao bi biti upoznat s našom hranom, kaže Paul Bradbury, Englez koji je za svoju domovinu izabrao Hrvatsku i jedan je od naših najvećih promotora zemlje i turizma.

Foto: Depositphotos/nito103
  • 2.392
  • 140
  • 0

Kada imućni turist iz grada kao što je New York krajem posjeta Hrvatskoj izjavi da mu je najuzbudljivije bilo ubrati limun, nema sumnje da našu svakodnevicu možemo dobro unovčiti.

Navedeno je iskustvo turističkog vodiča, prijatelja Paula Bradburyja, Britanca koji je za svoju domovinu izabrao Hrvatsku.

Za vrijeme boravka, Njujorčani su obilazili maslinike i uživali u sljubljivanju maslinovih ulja s domaćom hranom. Ugledavši stablo agruma, jedan od njih upitao je smije li ubrati limun. Vodič je odgovorio da slobodno ubere i deset ako želi, a njemu se lice istoga trena ozarilo.

Istekom tjedna kazao je kako je ovo bilo najbolje turističko iskustvo koje je u životu doživio i ponovio najuzbudljiviji trenutak. Kao razlog je naveo život u milijunskom gradu gdje nikada uživo nije vidio limunovo stablo. Njemu je taj događaj bio riječima gotovo neopisiv.

Tada je Paulov prijatelj, turistički vodič, shvatio koliko su svakodnevna uobičajena iskustva vezana uz prirodu važna za turizam. 

Sezonske namirnice izvrsne kvalitete

Bradbury je prije 18 godina odlučio živjeti na najsunčanijem hrvatskom otoku, Hvaru. Kreator je portala Total Croatia News na kojem iz prve ruke prenosi iskustva života u Hrvatskoj te relevantne informacije iz svih sfera.

Dolaskom na Hvar upoznao je Engleskinju koja je u studenome u lokalnoj trgovini htjela kupiti rajčicu, no dobila je odgovor da je nema u ponudi. Na pitanje kako to misle, odgovor je bio da im više nije sezona.

Na to je ostala zbunjena jer je u Engleskoj imaju cijelu godinu. "Ali je sama zaključila da je užasnog okusa. A ono što je do tada na Hvaru kupovala, imalo je fantastičan okus“, ispričao je na online meetup-u 'Priča jednog poduzetnika – Paul Bradbury: Kako Englez voli Hrvatsku'.

Jedna od činjenica koje Hrvati nisu svjesni je da imamo hranu iznimne kvalitete. Važan razlog je upravo taj što koristimo sezonske namirnice, uvjeren je.

Gastro turizam

Ogroman potencijal vidi u razvoju gastro turizma koji se temelji na domaćim sastojcima i svježini. Proizvodnja nije preskupa u odnosu za koju cijenu se može prodati, zaključuje.

"Prije deset godina Hrvatsku je posjetio Bourdain radeći emisiju za Travel Chanel. Bio je apsolutno očaran ljepotama zemlje i okusima. Izjavio je tada da imamo namirnice, vino i sir svjetske klase“, prisjeća se i dodaje da bi cijeli svijet trebao biti upoznat s našom hranom.

Smatra da je važno u prvi plan gurati sve što se ne može naći u ostalim dijelovima svijeta.

Primjećuje da je teško promovirati 'hrvatsku kuhinju' jer takav pojam zapravo nije realan. "Postoji istarska, dalmatinska, slavonska kuhinja“, obrazlaže.

Kad ti u Irskoj fali blitva..

Posjetio je ukupno 96 različitih država, živio u deset, a sada je u Hrvatskoj već 18 godina, što je više od trećine njegovog života. "Radi se o zemlji s mnogo problema i neprestanog jadikovanja, ali i nebrojenih ljepota i najboljim stilom života na svijetu. Iskreno, nakon toliko godina ovdje, nema mjesta na kojem bih radije živio“, otkriva.

Najveća prednost je sigurnost, kaže, a to je nešto što Hrvatima spada 'pod normalno' – pored predivne prirode, odlične hrane i visoke kvalitete života. Misli da se bezrazložno bunimo.

Posebno se osvrnuo na život u Dalmaciji gdje su stvari 'laganini', nema nerviranja, sve se stigne. Kaže da iskustvo života na jugu osobu zauvijek promijeni, ali u dobrom i opuštenom smislu. Uspoređuje s malarijom jer se od nje čovjek nikada u potpunosti ne oporavi - kao niti od dalmatinskog načina života.

Navodi dalje kako je njegova suradnica napisala članak o tome što joj je najviše nedostajalo preseljenjem u inozemstvo. Na prvom mjestu našla se blitva. "Nisam bila svjesna koliko je volim do odlaska u Irsku gdje je nisam mogla nabaviti“, izjavila je. Na drugo mjesto je stavila buru, a na listi se našla također malvazija te mamin domaći čaj.

"Hrvati bi trebali početi cijeniti što imaju“, poručuje.

Životni stil koji se ne može mjeriti novcem

Opisao je susret s prijateljem s kojim je prije 25 godina dijelio sobu u internatu. On je danas uspješan poslovni čovjek u Britaniji koji jednom godišnje s obitelji jedri Jadranom. Dolazio je na Hvar i rekao da bi ga rado posjetio. Paulu nije bilo svejedno zbog osjećaja manje vrijednosti, ali se susretu ipak iskreno obradovao.

Posjetitelj je pričao kako radi u Londonu, međutim svaki dan putuje do posla vlakom sat i pol u jednom smjeru i natrag isto toliko. Put nije niti jeftin, a u Londonu ne može kupiti kuću jer su cijene enormne. Zato s obitelji živi u predgrađu.

Petkom navečer je iscrpljen, ali svejedno izvodi suprugu te angažiraju dadilju koju plaćaju oko 100 funti za večer. Vikendom se najviše posvećuje djeci, a od ponedjeljka ponovno kreće naporan radni tjedan. Zaključuje da mu je život odličan osim što ga posao iscrpljuje. Raduje ga ipak što si svake godine priušti 14 dana jedrenja s obitelji.

Paul mu je odgovorio da nema njegov novac niti veliku kuću, ali da može jedriti 52 tjedna u godini.

Kako začiniti turizam? Oživljavaju tradicionalne dalmatinske igre

Zato tvrdi da je hrvatski stil života naprosto nevjerojatan, i to u kojem god kutku zemlje se nalazio. Naime, nakon Hvara preselio je nedaleko Varaždina, a trenutno živi u Zagrebu za koji kaže da ga je osvojio zelenilom na gotovo svakom koraku.


Tagovi

Paul Bradbury Gastro turizam Turisti Domaća hrana


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]