Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OliveTree
  • 17.03.2022. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Katuni

OliveTree Marijane Ribičić: Gosti traže autohtono, treba povezati OPG-ove s turizmom

Tolika su pitanja o našem kraju, autohtonim jelima i poljoprivrednim proizvodima da jednostavno postoji 'prođa' za povezivanje, kaže vlasnica agroturističkog zdanja u kojemu proširuje maslinik i uz ulje najavljuje proizvodnju krema i kupki.

Foto: arhiva M. Ribičić/OliveTree
  • 2.198
  • 70
  • 0

Umjesto apartmana čistit ćemo skloništa, krilatica je to koja se ovih turobnih dana eskalacije rata u Ukrajini, nažalost sve više koristi i reflektira na turizam na globalnoj razini pa time i na onaj u Lijepoj našoj kao sekundarna uzročno-posljedična veza.

Unatoč neizvjesnoj godini, u zavjetrini mosorskog masiva gdje se davno prije nas probiše asfalt i struja i gdje još u krvi hajdučkoj zvone molitve glagoljaške na onom sivom, danas oplemenjenom kamenjaru, kuće za odmor niču kao gljive poslije kiše. Samo na području općine Šestanovac njih je pedesetak, a jedna od njih plijeni posebnu pažnju. Trebalo je poći u Katune, između Biokova i Mosora ispod Poljica, u planine nedaleko od mora u kameno i zeleno srce zemlje, gdje Cetina naglo zavija urezana u oštro tlo međuplaninske zaravni.

OliveTree, naziv je agro turističkog 7.000 metara četvornih prostranog imanja u Katunima kojim dominira tristotinjak kvadrata velika, moderno opremljena kuća za odmor vlasništvo splitske poduzetnice Marijane Ribičić.

Još prije pet godina prodajom nekretnine i građevinskih prava za gradnju hotela u splitskom Varošu, mlada turistička djelatnica radobiljskih korijena udarila je temelje turističkog kompleksa između zaseoka Donji Merčepi i Rubići i u samo nekoliko mjeseci isti je stavljen u funkciju.

Neizvjesna turistička godina 

Proljeće kuca na vrata, pa i oko njenog zdanja sve je u radnom zanosu. Kosi se suha trava, preoravaju površine za sadnju novih maslina, a paralelno osluškuju i svjetska zbivanja jer uludo sve, ako ne bude gostiju.

"Prvo nas je dotukla korona zbog koje uopće nismo ni oglašavali objekt prije dvije godine bojeći se širenja korona virusa i njegovih posljedica pa je kuća više služila za obiteljsku izolaciju nego u turističke svrhe", kaže Marijana napominjući da je prošla godina bila iznimna. Njihove četiri sobe kapaciteta dvanaest plus dva ležaja bile su pune gotovo tri mjeseca. Uglavnom se radilo o gostima iz Njemačke i Poljske koji traže mir i tišinu.

"To smo i sami tražili. Kada smo prodali nekretninu u Splitu jedino o čemu smo razmišljali bio je 'bijeg' iz grada. Djeca i ja smo tražili odmor i mir od gradske vreve. Grada koji je jednostavno ljeti bukiran, a zimi doslovno prazan", kaže.  

U planu je širenje maslinika sa stotinjak stabala Oblice 

Stoga se vratila na nasljeđenu očevinu, registrirala OPG OliveTree i bazirala se na agro turizam s ciljem da gostima ponude nešto više, autohtono. "Ono što nažalost nedostaje ovom kraju", priča dodajući da oni nude maslinovo ulje. Trenutno su u fazi sadnje mladih maslina, širenja maslinika sa stotinjak dodatnih stabala Oblice, uz desetak starih stabala. Osim ulja namjeravaju se baviti i proizvodnjom kupki i krema na bazi maslina i tako upotpuniti ponudu. Takav vid turističke ponude, otkriva, najprimamljiviji je za goste iz Azije koj se više baziraju na veća turistička središta uz more.

"Ovo bi ih moglo privući i u naš kamenjar kao jedna nova turistička prekretnica u Zagori", smatra.

Planova je uistinu mnogo. Iako imaju maksimalnu ocjenu kao agro turistički objekt sa četiri sunca, namjeravaju širiti ponudu gradnjom dodatnog ugostiteljskog objekta u vidu konobe. 

Potrebno je uvezati OPG-ove s turizmom

Uz već izgrađeni bazen olimpijskih gabarita, gradnjom konobe u autohtonom stilu, Ribičići namjeravaju produžiti sezonu kroz cijelu godinu. Ljeti za strane, a u "sušnom" periodu za domaće goste. Novi objekt površine do sto pedeset četvornih metara služio bi za organizaciju prigodnih obiteljskih svečanosti do raznoraznih druženja i na koncu kao objekt gdje bi se degustriralo mlado maslinovo ulje i ostali domaći proizvodi tog podneblja.

"Našim gostima jedino nedostaje dobra gastro ponuda. Ovo je područje siromašno ugostiteljskim sadržajima, a gosti žele pojesti nešto konkretno domaće. Potrebno je uvezati OPG-ove s turizmom i bit će svima dobro", naglašava dodajući da postoji projekt izgradnje tržnice u Šestanovcu, koji u potpunosti podržava. Tako bi domaći poljoprivrednici mogli ponuditi i barem tijekom sezone, bez problema plasirati svoje proizvode.

"Strani gosti to traže. Tolika su pitanja o našem kraju, autohtonim jelima i poljoprivrednim proizvodima da jednostavno postoji 'prođa' za takve stvari. Razgovarala sam i s ostalim iznajmljivačima. Svi se žale zbog istog problema", ističe Marijana Ribičić.

Impresivno zdanje splitske poduzetnice 

Konkretno njeni gosti uživaju u šetnji maslinicima i konzumaciji maslinovog ulja. Međutim, kaže, potrebno ih je zadržati sve do početka berbe i njihove prerade. Ta privilegija, bar što se tiče tog dijela Dalmatinske Zagore, nažalost stranim gostima još je daleka.

Bogastvo dodatnih sadržaja svakako bi produljilo sezonu što nije samo želja iznajmljivača u Zagori već i onima u elitnim turističkim destinacijama duž Jadranske obale. 


Fotoprilog


Tagovi

Marijana Ribičić Agro turizam OliveTree Prerada maslina Kreme Kupke Maslinovo ulje OPG


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.